Halasztással kezdődött Antal Árpád pere a prefektúra és a kormány ellen

Sepsiszentgyörgy polgármestere megfellebbezte a kormányhivataltól kapott tízezer lejes büntetését, amit tavaly decemberben azért róttak ki rá, mert a háromszéki megyeszékhelyen nem sikerült megoldani az ingatlanrestitúciót a 2001/10-es földtörvény alapján. A sepsiszentgyörgyi bíróságon, kedden kezdődött tárgyaláson a felperes kérésére halasztottak, a következő tárgyalási fordulóra május 17-én kerül sor.

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Cucu prefektus azért büntette meg Sepsiszentgyörgy polgármesterét mert a föld-visszaszolgáltatások rendezésének határideje 2015 január 1-e volt, de tavaly év végén a városban még mindig volt 470 rendezetlen restitúciós ügy. Antal Árpád polgármester azonnal megfellebbezte a prefektúra büntetését és perbe hívta a román kormányt is.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró  rámutatott: a visszaszolgáltatások elakadásának oka az, hogy az állam nem biztosítja az ehhez szükséges feltételeket. Kifejtette: őt is bosszantja, hogy nem halad megfelelően a 10-es törvény szerinti visszaigénylések lezárása, de emlékeztetett, hogy a kormány 2010-től létszámstopot rendelt el az önkormányzatoknál, nem tudtak munkatársakat alkalmazni, és jogászok mentek el. A legtöbb megoldatlan ügyet kárpótlásra kell javasolniuk, de gond az, hogy vaskos dokumentációt kell ehhez összeállítani, és a helyi visszaszolgáltatási bizottság egyetlen jogásszal dolgozik, ezért lassú az ügyintézés.

Mint ismeretes Antal Árpád április 17-ig bírósági felügyelet alatt van és eltiltották polgármesteri tisztsége gyakorlásától. A bíróságnak most vasárnap kell döntenie, hogy meghosszabbítja vagy feloldja a felügyeletét.

Kapcsolódók

Kimaradt?