Melyik "baleket" kérik fel kormányalakításra?

Bár a vasárnapi választási eredmények alapján a címben feltett kérdésre Victor Pontának, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) miniszterelnök-jelöltje kellene hogy legyen a válasz, Traian Băsescu államfő múltbeli „húzásainak” és közelmúltbeli nyilatkozatainak fényében Ponta kinevezése nem annyira egyértelmű.ponta-basescu-dc

Crin Antonescu, az USL-társelnöke kedd este a Romania TV-ben elmondta, tudomására jutott, hogy az államfő kapcsolatba lépett egy szociáldemokrata politikussal, akinek felajánlotta a miniszterelnöki tisztséget. A PNL elnöke nem volt hajlandó elárulni az illető személy kilétét, de leszögezte, a PSD-s politikus elutasította Băsescu ajánlatát.

„Csakis a PSD-nél próbálkozhatott, tudta, hogy nálunk nincs is esélye, hiszen az USL felállításakor abban egyeztünk meg, hogy a kormányfői tisztség a szociáldemokratáké lesz” – fogalmazott Antonescu. Újságírói kérdésre leszögezte, nem Liviu Dragnea PSD-főtitkárról van szó, de sokkal sejtelmesebb volt Mircea Geoană esetében. „Nem tudom, hogy felhívta-e Traian Băsescu, hiszen nem hallgatom le az emberek beszélgetéseit” – mondta a PNL elnöke.

Geoană inkább államfő lenne

A hírbe hozott Mircea Geoană a sajtó „finom iróniájának” nevezte a felröppent információt, leszögezve, az ő személyes ambíciója, hogy kormányfői megbízatást adjon, nem pedig kapjon valakitől.

„Nem szeretném, ha a nevemet bármelyik tábor felhasználná ebben a választások utáni harcban. A kormányfő nevesítésének joga a választásokon legtöbb mandátumot nyert pártot, illetve pártszövetséget, tehát a PSD-t és az USL-t illeti meg” – fogalmazott Geoană.

Ugyanakkor nem tagadta, Traian Băsescunak jogában áll alaposan megfontolni, kinek ad kormányalakítási megbízatást, de véleménye szerint ez a jog a PSD-t illeti és a jelölt személyéről a nagyobbik kormánypárt vezetőségi forumai hivatottak dönteni.

Ponta: nincs olyan balek

Victor Ponta kormányfő, akit a parlamentben kétharmados többséget szerzett USL ismét tisztségben helyezne, el sem tudja képzelni, hogy létezhet olyan balek, aki elfogadja a kormányalakítási megbízást a parlamenti erőviszonyok ismeretében.

Traian Băsescu többször is Ponta tudomására hozta, hogy nem hajlandó újabb kormányalakítási megbízatást adni neki a választások után.

Băsescu: hagyjanak ki az USL-s belharcokból

Traian Băsescu államfő arra kéri a politikusokat, hogy ne próbálják belerángatni a Szociál-Liberális Szövetség (USL) belharcaiba – szögezte le szerdán Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője.1352224571Bogdan Oprea

A Cotroceni palota azt követően foglalt állást, hogy Crin Antonescu és Victor Ponta, az USL két társelnöke kedd este azzal vádolták Băsescut, hogy kormányalakítási megbízatást kínált fel több USL-s politikusnak, ezzel próbálván éket verni a parlamenti választásokon győztes USL két fő pártja közé.

„Ugyanakkor Traian Băsescu államfő arra kéri az újságírókat is, hogy az Elnöki Hivatalt érintő nem hivatalos információkat ellenőrizzék le nyilvánosságra hozataluk előtt, ugyanis így elkerülhetik a lakosság félretájékoztatását” – fogalmazott Bogdan Oprea.

Másfelől Victor Ponta kormányfő ugyancsak szerdán reményét fejezte ki, hogy az államfő nem halogatja a kormányalakítási egyeztetések megkezdését, ugyanis az új összetételű parlament összeülése és az új kormány beiktatása nélkül késni fog a 2013-as költségvetés is.

Kimaradt?