SZNT az RMDSZ-nek: kormányzást csak székely autonómiáért

 

Szerkesztőségünkbe eljuttatott keddi keltezésű nyílt levélben Izsák Balázs az RMDSZ választási ígéreteire hivatkozva természetes és jogos elvárásnak tekintette, hogy a szövetség csak olyan kormánykoalícióban vegyen részt, amely programjába foglalja a magyar nyelv hivatalossá tételét Székelyföldön.

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar nyelv hivatalossá tételéről - amelyet az autonómia egyik elemének tekintett - 2010 márciusában a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés is határozott. izsak

Izsák Balázs megemlítette: egyetért az RMDSZ elnökével abban, hogy Románia tervezett regionális újrafelosztása kitörési pontot jelenthet a székelyföldi autonómiatörekvések szempontjából. "Ez a közös nézőpont tölt el bizakodással, hogy az RMDSZ képviselői és szenátorai készek Románia parlamentje elé terjeszteni a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó, az SZNT által kidolgozott törvénytervezetet" - áll a nyílt levélben.

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ szavazataira szüksége lesz a kormánykoalíciónak a kétharmados törvények elfogadásához, és a Székelyföld autonómiastatútumának az elfogadása is kétharmados többséget igényel. Úgy vélte, e körülmény jó lehetőséget biztosít az RMDSZ-nek a választások során tett ígéretei valóra váltására.

Kimaradt?