EMNP-kiértékelő fekete mágiáról, pofokról

Az RMDSZ „riogató", „demobilizáló" kampányával magyarázzák az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői azt, hogy egy százalék alatti eredmény értek el a választásokon, jelöltjeiknek pedig egyetlen kerületben sem sikerült nyerni. Erről az EMNP elnöke, Toró T. Tibor és kampányfőnöke, Szilágyi Zsolt beszélt keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján.

A két politikus elégedetten nyugtázta, hogy számításaik szerint a néppárt szavazótábora 29 százalékkal nőtt, az RMDSZ-é pedig 21 százalékkal csökkent az önkormányzati választásokhoz képest. Szilágyi elmondta, vasárnap 59 ezren szavaztak az EMNP-re. „Ez a támogatás alapot jelent, amire építkezni lehet. Azt ígérjük, folytatjuk" – jelentette ki Szilágyi Zsolt.

A párt kampányfőnöke és alelnöke csupán egyetlen önkritikát fogalmazott meg. „Sokat kell dolgoznunk még a beágyazottságunkon. Gyökeret kell eresztenünk vidéken, mert csak a városokban vagyunk ismertek, ahol nagyobb a médiafogyasztás" – fogalmazott.emnp

„Mindenről az RMDSZ tehet"

Toró T. Tibor a gyenge eredményeket az RMDSZ „megfélemlítő" kampányával magyarázta. „Más üzenetük nem volt, csak az, hogy az EMNP-re leadott szavazatok elvesznek vagy a román pártokat erősítik" – jelentette ki. A pártelnök szerint igazuk volt, amikor azt hirdették, hogy lehetséges két magyar szervezet bekerülése a parlamentbe, mert már a szavazatok első körös visszaosztásakor kiderült: az RMDSZ-sznek 12 képviselője és 6 szenátora került be a parlamentbe. „Ez pont a kétszerese az alternatív küszöbnek, a 6:3-nak" – magyarázta.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az EMNP-re leadott szavazatok mégis csak elvesztek, mert nem változtak mandátummá, Toró azt mondta, ezért az RMDSZ-t terheli a felelősség. „Olyan ez, mint amikor figyelmeztetik Pistikét, hogy el fog esni, s ha nem esik le, akkor elbuktatják. Erről szólt az RMDSZ kampánya. Ez egy 23 éves beágyazottságú párt, amelynek polgármesterei arra intették az embereket, hogy ne szavazzanak az EMNP-re" – magyarázta a politikus.

Toró T. Tiborék kijelentésére reagálva Kovács Péter, az RMDSZ kampányfőnöke emlékeztetett arra, hogy a választásokon induló pártok közül 28 ért el 1 százalék alatti eredményt a választásokon, az EMNP pedig ezek egyike. „Ezért inkább magukba kéne szállniuk, feltérképezniük a hibáikat. Szerintem a magyar nyevű sajtó túl sokat foglalkozik ezzel a szervezettel” – jelentette ki a maszol.ro-nak a politikus.

A maszol.ro-nak arra a kérdésére, mivel magyarázza a pártelnök, hogy szenátorjelöltként mindössze 20 százalékot kapott az alsóháromszéki választókerületben, Toró helyett előbb Szilágyi válaszolt. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ kampányfőnöke, Kovács Péter szerint is a szövetség a „tulipán 23 éves ismertségének" köszönhetően volt eredményes. „Tehát nem a jelölt számított" – magyarázta. Toró ehhez azt tette hozzá, hogy a háromszéki kampányban nem az RMDSZ jelöltjei vitték a prímet, hanem a megyében jóval ismertebb két politikus, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor megyei tanácselnök.

Csalódtak Antal Árpádékban

A maszol.ro felvetésére Toró T. Tibor számadatokkal cáfolta, hogy az EMNP indulásán múlott volna az orbaiszéki RMDSZ-jelölt parlamenti mandátuma. Antal Árpád ugyanis korábban kijelentette: ennek a románok lakta kerületnek 23 év után először lehetett volna magyar jelöltje, mert az EMNP és az RMDSZ jelöltjére leadott szavazatok együttesen meghaladták az ötven százalékot. A polgármester azt mondta: legszívesebben felpofozná az EMNP jelöltjeit ezért. „Akinek van testvére, az tudja, hogy vannak pillanatok, amikor felpofoznánk azt, akire haragszunk, de ők mégiscsak testvéreink" – magyarázta.

A Toró által ismertetett választási jegyzőkönyv szerint 7 399 szavazat jelentette volna az abszolút győzelmet az orbaiszéki kerületben, ezzel szemben a két jelölt együtt csak 6 816 szavazatot kapott. „A családban sem pofozkodással szokás megoldani a vitás kérdéseket, hanem okos rábeszéléssel" – mondta pártelnök, aki félretájékoztatással vádolta Antal Árpádot. „Csalódtam benne, most mutatta ki foga fehérjét" – jelentette ki.

Az EMNP vezetői szerint az RMDSZ-esek nem tudtak méltósággal nyerni. Szilágyi Zsolt a sajtótájékoztatón példaként hozta fel, hogy a háromszéki kampányzárón a néppárt ellopott óriásmolinójából kivágták Toró T. Tibor arcképét, s a fekete mágiára emlékeztető módon gyertyákat gyújtottak az arcképe előtt. Ezt a gesztust Szilágyi gusztustalannak nevezte, s jelezte: felkérték Kelemen Hunor szövetségi elnököt, kérjen nyilvánosan bocsánatot a Sepsiszentgyörgyön történtekért.

Kimaradt?