Saját cipője tette közellenséggé Messit Egyiptomban

Lionel Messi jótékonységi akciója botárnyba torkollott Egyiptomban - számolt be az EuroNews.

A világhírű labdarúgó néhány hete egy afgán fiúnak küldött egy igazi argentin mezt, miután a gyerek két csíkos nejlonszatyrot hordott Messi-poló gyanánt a focipályán. A közösségi média felkapta Messi gesztusát, és a hullámot meglovagolva a futtbalista egy egyiptomi tévében jótékony célokra ajánlotta korábbi cipőjét. 

A Barcelona csatára azonban nem számolt azzal, hogy az arab világ megőrül, ha cipőtalpat lát, arrafelé ugyanis ez a megvetés szimbóluma, aminél nagyobb sértést nehezen lehet elképzelni - olvasható az EuroNews internetes oldalán. A cipő a test legalját takarja, ami koszban gázol, így az is mocskosnak számít, akinek a cipőt szánják. A PR-akció visszájára fordult, és nyomban elöntötték az arab világot a cipőjüket Messinek mutató posztok.

A hallatlan sértés után Egyiptomban aktivizálódott a Muszlim Testvériség. A bigottsági versenybe beszálltak a helyi twitter-huszárok, és elindult egy ki tud keményebben visszaszólni Messinek szám. A botrányt még az is tetézte, hogy az arab műsorvezető - aki ráadásul egy nő - megfogta a kezével Messi cipőjét. Ez egyesek szemében tűrhetetlen jelenetnek minősült, ami után többen vizionáltak egyfajta araböntudatra-ébredési momentumot. 

Az egyiptomi futballszövetség vezetője is megszólalt az ügyben. Elmondta: nem kérnek az alamizsnából, főleg nem a zsidók és izraeliek pénzéből. Azt Azmy Megahed nem fejtette ki, hogy minderről miért pont a zsidók tehetnek, de Egyiptomban ezzel könnyen lehet egy kis népszerűséget szerezni. A futballvezető azzal is elviccelődött, hogy Messi tegye inkább a fejére a cipőjét, ott jobb helye lesz, mint az egyiptomi szegényeknél. 

Az ügyben egyre-másra lábra keltek az összeesküvéselméletek arról, hogy valójában az egész csak egy izraeli szemtelenkedés, amibe belekeverték Messit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?