Tízmillió eurót fordítanak a világosi és a solymosi várromokra

Öt-ötmillió eurót fordítana az Arad Megyei Tanács a világosi és a solymosi várromok állagmegőrzésére és turisztikai célú hasznosítására.

Adrian Ţolea megbízott tanácselnök szerdán közleményben hozta a nyilvánosság tudomására, hogy az önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében, a 2014 és 2020 közötti európai uniós ciklusban lehívható közösségi forrásokból próbálja megállítani a történelmi emlékhelyek további romlását.

Világos elsősorban az 1849-es fegyverletételről híres, de az Aradtól 25 kilométerre északkeletre fekvő település fölé emelkedő domb ormán magasló vára már a 14. században létezett; többször cserélt gazdát, de már a 18. század második felében romosnak írták le. A világosi vár a gyalog- és kerékpártúrázók kedvenc kikapcsolódási helye, és tavaly a helyi önkormányzat a hegyaljai településeket tömörítő Ménes-Magyarádi Helyi Kezdeményező Csoporttal közös pályázat révén leaszfaltoztatta a főútról a várig vezető utat (a közel öt kilométeres műút körülbelül egymillió lejbe került).

A közigazgatásilag ma Lippához tartozó Solymos vára Aradtól 30 kilométerre, a Maros északi partján, az alföld és a Zarándi-hegység nyugati dombságainak találkozásánál található, a főútról is jól látható, romos bástyáiról pedig lélegzetelállító kilátás nyílik a Maros árterére. A 13. században építették, és a világosihoz hasonlóan ez is volt többek között a Hunyadiak birtokában, majd több ízben került török és osztrák kézre; a 18. század vége felé robbantották fel még épségben maradt részeit. Az aradiak kedvelt kirándulóhelye.

A megyei tanács által tervezett munkálatok révén jelenlegi állapotukban őriznék meg a várromokat, s egyben turistaútvonalakat is létesítenének, idegenforgalmi ismertetőket is készítenének.

Kimaradt?