Két éven belül Európába is eljuthat a Richter skizofrénia-gyógyszere

Megkezdődött a Richter Gedeon Nyrt. skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére szolgáló készítményének árusítása az Egyesült Államokban Vraylar márkanéven. A cariprazine hatóanyagú készítmény 2015 szeptemberében kapta meg a törzskönyvi engedélyt az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóságtól.

A hír nem okozott meglepetést a piacon, hiszen a Richter vezérigazgatója, Bogsch Erik a többi között a Világgazdaságnak adott korábbi interjújában is jelezte, hogy 2016 első negyedévében várhatóan megkezdődik a szer amerikai forgalmazása - írja a vg.hu. Azt, hogy az eladások mikorra futhatnak fel, nem akarta megmondani, arra hivatkozva, hogy ez a cariprazine értékesítési jogait az USA-ban és Kanadában birtokló Allergan (korábbi nevén: Forest és Actavis) hatásköre. E céggel közösen fejlesztették ki a magyarok a készítményt 2005-től, vagyis amióta felfedezték e vegyületet. Szakértők ezt tartják a Richter egyik legígéretesebb originális termékének.

Európában 2018 előtt valószínűleg nem kezdik értékesíteni a cariprazine-t tartalmazó készítményt, mert az Európai Gyógyszerügynökség csak most fogadta be a Richter erre vonatkozó törzskönyvezési kérelmét, s az EU 2017-ben hagyhatja jóvá. Az európai törzskönyvezési kérelem skizofrén felnőtt betegek kezelésére vonatkozik, amelyet három pozitív eredményű, több mint 1800 beteg bevonásával folytatott klinikai vizsgálat támaszt alá.

Az európai törzskönyvezési kérelem befogadását tartalmazó bejelentés összességében semleges, hiszen még több hónapos vizsgálaton kell átesnie a gyógyszernek – hívták fel a figyelmet a KBC Equitas elemzői. Mindenesetre a több mint 2 százalékos pluszban is járó Richter részvényei a legjobban teljesítettek a hazai blue chipek közül tegnap, s a drágulásuk következtében 5400 forint fölé került gyógyszerpapírok reális értékét a KBC Equitas több mint tíz százalékkal magasabbra, 6000 forintra teszi.

Kapcsolódók

Kimaradt?