Antonescu: az RMDSZ képviseli a magyar közösséget

Részben árnyalta az RMDSZ-szel kapcsolatos korábbi elutasító álláspontját Crin Antonescu liberális pártelnök, aki szerint a szövetséget azért nem lehet semmibe venni, mert az RMDSZ a vasárnapi választások alkalmával is bebizonyította, hogy élvezi a magyar közösség bizalmát.crin

„Fenntartott azt a korábbi álláspontomat, hogy az RMDSZ vezetői ’magyar etnikumú PLS-sekként’ viselkedtek a múltban, de nem lehet eltekinteni attól, hogy az RMDSZ-t érdekképviseleteként ismeri el a romániai magyar közösség.

"Vajon, ha az USL 50,6 százalékon állna, nem az RMDSZ-hez fordulnánk egy stabil kormánytöbbség, az alkotmánymódosítás, vagy szükség esetén Traian Basescu államfő felfüggesztése érdekében?" - tette fel a kérdést Antonescu az RMDSZ-szel való együttműködés ellenzőihez intézve szavait.

Mint korábban írtuk, Victor Ponta kormányfő, az USL másik társelnöke vasárnap este bejelentette, telefonon egyeztetett Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel az együttműködési tárgyalások megkezdéséről.

Crin Antonescu PNL-elnök első reakciójában elutasítólag nyilatkozott az RMDSZ bevonásáról a kormánykoalcióba. Alakulata több vezető politikusa ennél is tovább ment, ők kategorikusan elvetettéka szövetkezés gondolatát. Puiu Hasotti liberális kulturális miniszter arra emlékeztetett: az USL megígérte választóinak, hogy nem kormányoznak együtt a magyar szervezettel.

A USL, amely a voksok 60 százalékával nyerte a választást, a szavazatok öt százalékát összesítő RMDSZ nélkül is rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel. Az sem kizárt, hogy az úgynevezett visszaosztás során az USL a törvényhozási mandátumok kétharmadát is megszerzi, így az alkotmánymódosításnál sem szorul rá a magyar képviselet voksaira.

Kimaradt?