Három felekezetet megjárt székely lakatos a feltámadásról

Óriási különbség lehet bármelyik felekezetben aközött, amit a lelkész hirdet, és amit a templomba járó egyháztag abból megért, illetve az egyes lelkészek szemlélete is különbözhet akár ugyanazon felekezeten belül is. Egy tizenhárom éve betegnyugdíjas kisvárosi székely lakatost, amatőr zenészt kérdeztünk arról, hogyan magyarázták neki, és mit jelentett számára Krisztus feltámadása, amikor az unitárius felekezethez tartozott, majd amikor katolikus gyülekezetbe kezdett járni, illetve a napjainkig tartó időszakban, amikor református templomot látogat. Megosztásai véleményezhetők más-más módon, de mint személyes hitvallás hitelesek.

Unitárius gyülekezet tagjaként nőtt fel. Hogyan emlékszik az akkori húsvét-ünneplésekre, mit jelentett ott a feltámadás ünnepe?

Unitáriusnak kereszteltek, ott is konfirmáltam. Egy Ferencz József nevezetű ember írta az Unitárius Kátét, amely alapján meg kellett tagadnunk Krisztus istenségét. Van egy olyan kérdés, hogy hisszük-e mi, unitáriusok, hogy Krisztus Isten. Arra a felelet: Nem, mert tudjuk, hogy valóságos ember volt. Az unitáriusoknak nincsen a Bibliához írott kommentárjuk, de a János evangéliumát, amely pontosan Jézus istenségét mutatja be, arra azt mondják, hogy későbbi hozzácsatolás. Ha megfigyeled, mikor egy unitárius lelkész prédikál, Jézust legfeljebb mint mestert nevezi meg. A hitvallásuk úgy van, hogy: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében, és hiszek Jézusban, Isten legjobb fiában, a mi tanítómesterünkben. De az Ő istenségét nem vallják: A tanítása él, a tanítása támadt fel húsvétban; ő maga nem támadt fel, csak az eszmei mondanivalója a beszédeinek. Jézusra mint vallásalapítóra tekintenek, húsvétkor az ő tanításait ünneplik, azok támadtak fel maradandóan. Az unitarizmus nem bízik a kereszt megváltásában.

Katolikus egyházhoz is tartozott? Mit tapasztalt ott?

Átiratkozva nem voltam. Csak jártam egy ideig egy katolikus gyülekezetbe, de nagyon zavart a hittételekhez csatolt sok-sok hagyomány. A katolicizmus hiszi és vallja, hogy Jézus Isten, és hisz a kereszt váltságában. Viszont nem egyedül Jézus Krisztusba vetik a hitüket, mert imádkoznak Jézus édesanyjához, más kiváló emberekhez, angyalokhoz is. Amikor megtértem, elkezdtem tanulmányozni a hitvallásokat, és református egyháztag lettem. Ott a hitvallás is kimondja, amit a Biblia, hogy egyedül Krisztus által van üdvösségünk, nincs más név. Ha nem fogadom el a Jézus értem hozott áldozatát a Golgotán, akkor nincs más út. „Én vagyok az út” – mondja Jézus. „Nem mehet senki az Atyához, csakis énáltalam” – olvassuk a Szentírásban.

Mikor következett be a jelentős fordulat, amit megtérésnek nevez?

Tizenhárom éve április 3-án nyúlt bele Isten keze az életembe úgy, hogy meg kellett adnom neki magam. Kellett még két év aztán, míg ezt el tudtam fogadni. Eszközül egy nyugdíjas református lelkészt használt fel. Kórházban voltam, és a műtét előtt ő hirdette nekünk az igét. Összegyűjtöttek egy terembe, és Jézus Krisztusról beszélt nekünk. Akkor olyan mély bűnbánat ébredt bennem, amilyen többször azóta sem. Nagyon féltem, sírva fakadtam, és Istenhez kiáltottam. Én nem tudtam Jézus Krisztusról, hogy Ő kicsoda, utána tudtam meg, amikor az evangéliumokat olvasni kezdtem. A Szentlelke megelevenített engem és felismerést adott, hogy megértsem, amit ott a lelkész mondott, és később azt, amit a Bibliában olvastam. Onnan győződtem meg, hogy Isten személyesen jelen van az életemben. Ez egy nagy fordulat volt.

Elküldte áldását nekem, a nyomorult embernek, mikor bajban voltam, és utána elmondta, hogy Ő volt az. Megtapasztaltam a kegyelmét, segítségét műtét előtt, műtét után. Két liter vér kellett a műtétemhez, én hat litert kaptam. A FNI-ben maradt a betett pénzem, de kaptam segítségként ezer eurót, és a legjobb orvoshoz kerültem, sikerült a műtétem – ezután gondolkodtam el, hogy ez több volt, mint szerencse. És a Szentírásból meg is értettem, hogy ezt Ő tette. Felismertem, hogy Ő volt az, aki segített. Nekem személyes bizonyságom van afelől, hogy feltámadt az Úr. Amennyiben nincsen személyes bizonyság, kiabáljon az ember Istenhez, hogy legyen meg, hogy ne csak a más beszédéért higgyen. A velünk élő Jézusból bennünk élő Jézus lesz a megtérés által. Bárhova megyek, Ő jön velem – kivéve a bűnt. Oda nem jön velem, nem lehet belecibálni.

Mi volt az idei húsvét üzenete, ha esetleg valamire nagyobb hangsúly helyeződött most?

Jézus Krisztus vére elegendő a világ minden bűnéért. Az övéit mind ki fogja szedni a bűnből, úgy fogja formálni szívüket, gondolkodásukat, életüket, hogy azok meg fognak térni. A többi ottmarad. „Irgalmazok, akinek irgalmazok, könyörülök, akin könyörülök” – tehát univerzális üdvösséget nem hirdethetek, mert a Biblia nem írja. „Atyám, akiket nékem adtál, azokat mind megtartottam, és őértük odaáldozom magam” – mondja Jézus. De a lehetőség feltárult mindenkinek, mindenki számára elérhető lett. Csak nincs minden ember olyan helyzetben, hogy ezt meg tudja ragadni.

A mindenkori megromlott embernek először kell egy helyreállítás, mert a Biblia is mondja, hogy „testi ember nem ragadhatja meg az Isten dolgait”, tehát az újjászületésre van előbb szükség, mert a megromlott ember nem tud önmaga erejéből odamenni Krisztushoz. De Jézus előre megajándékozza azokat, akiket kiválasztott, és utána az igéjén keresztül megszólítja őket. 31 167 igevers van a Károli Bibliában, az bőségesen elég nekünk az üdvösségre. Kísértések és bajok mindig jönnek, ezért soha nem szabad letenni a Bibliát, az egyedül hiteles szöveget. Igaz, hogy az óember mellé krisztusi természetet kaptam, de továbbra is hajlandó vagyok minden bűnre, mert megmaradt a bűnös természetem is – igaz, azt Jézus Krisztus vére elfedezi. Az én feladatom, hogy minél inkább a krisztusi természet szerint éljek, cselekedeteimben is, nem csak beszédben, hogy Krisztus bennem növekedjen, én pedig kisebbedjek. A keresztyén ember hite is megrendülhet, de aztán visszaállhat bocsánatkérés, imádság, igeolvasás, a keresztyén élet gyakorlása által.

Kimaradt?