Kedden dől el, hogy dolgozhat-e Gyergyószentmiklós polgármestere

Kedden, várhatóan 14 órakor hirdet ítéletet másodfokon a bíróság arról: helyt ad-e vagy sem az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezésének. Ha elutasítja, jogerőssé válik az ítélet, miszerint bő 15 havi korlátozás után visszatérhet hivatalába Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere.

A bíróságok honlapján közzétett információ szerint várhatóan kedden 14 órától hirdet ítéletet Marosvásárhelyen a Feljebbviteli Bíróság Mezei János, Gyergyószentmiklós 2015 januárjától felfüggesztett polgármestere ügyében.

Elsőfokon a bíróság március 23-i ítéletével visszavonta a 2008-tól a megyei jogú város élére választott polgármester ellen eddig érvényben levő korlátozást. Ám a döntés ellen fellebbezett a DNA, a március 25-i tárgyalást követően pedig március 29-re halasztották az ítélethirdetést.  A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de akkor a DNA sikerrel fellebbezett a végzés ellen.

Amint arról tájékoztattunk, a bíróságok portálján közölt március 23-án közölt – 48 órán belül megfellebbezett - végzés újból megszünteti a polgármester bírósági felügyeletét, amely a jogrendben rögzített legenyhébb kényszerintézkedési forma. A felügyelet alá helyezett személynek nem szabad elhagynia Romániát, nem szabad felvennie a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét - aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le a tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét, amit Barabás Éva Csilla meg is tett. Ezért a ellene is bűnügyi kivizsgálás indult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?