Választások: Székelyföldön tarolt az RMDSZ

Székelyföldön valamennyi választókerületben nyert az RMDSZ, jelentette be Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfői csíkszeredai sajtótájékoztatón. A politikus szerint a A részeredmények ismeretében már biztosra vehető, hogy a szövetség önálló frakciókat tud alakítani a parlament mindkét házában. Azt azonban csak a végleges eredmények után tudják meg, hogy az országos, illetve a megyei visszaosztásban hány mandátum illeti meg az RMDSZ-t.

„Azt mondhatjuk, arra kötelez bennünket az a felelősség, amellyel felruházott a romániai magyar választók egy jelentős többsége, hogy minden erdélyi magyar választót, függetlenül attól, hogy december 9-én hogyan szavazott, vagy egyáltalán elment-e szavazni, képviselnünk kell, képviselni fogunk, képviselni tudunk" – fogalmazott Kelemen. Hozzátette, ez nagyon fontos, hiszen Románia változások előtt áll és minden egyes döntésnek hosszú távú kihatása lesz.Csikszereda rmdsz-sajttaj-parlamenti-valasztasok HSZI 02

A politikus Victor Ponta RMDSZ-nek tett koalíciós ajánlatát nagyon fontos gesztusként értelmezte. „Ha csak a tiszta matematikát tartjuk szem előtt, a szociálliberálisoknak nincs szüksége az RMDSZ szavazataira, ugyanis a mandátumok több mint felét szerezte meg az USL. Azonban a gesztus politikai üzenete az: a miniszterelnök pontosan látja, hogy a magyar kisebbség érdekeit a kormányban is értékelni kell, és csak így lehet elérni a kisebbségi jogok stabilitását" – mondta Kelemen.

A csíki választókerületben mért részvételi arány országosan is élvonalbeli, 50 százalék feletti, még Teleorman megyét is meghaladja, jelentette ki Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba szerint ha minden megyében „ezt a formát" hozta volna a területi RMDSZ, akár a második parlamenti párt is lehetett volna. „A helyhatósági választásokhoz képest ugyan csökkent a leadott szavazatok száma, azonban a Boc-kabinet megszorító intézkedései ellenére sikerült olyan munkát végezni, hogy a szavazók nem forduljanak el a szövetségtől" – mondta Borboly.

Korodi Attila képviselő szerint az eredmények azt mutatják, hogy a székelyföldi választókkal sikerült megértetni december 9-e fontosságát. Az eddigi legnagyobb kihívásokkal kell a szövetségnek szembenéznie az következő négy évben – hangsúlyozta –, de reméli, hogy az erdélyi magyar társadalom együtt tud gondolkodni azzal a politikai cselekvéssorozattal, melyet megfogalmaznak az RMDSZ berkein belül és kívül.

Kimaradt?