Kelemen Pontáról a maszol.ro-nak: más volt ellenzékben

„Miniszterelnökként Victor Ponta sokkal rugalmasabb, mint ellenzékben volt, de mi ehhez hozzászoktunk. Érdemes visszaemlékezni arra, hogy milyen kijelentéseket tett ellenzékből és hogyan nyilatkozott kisebbségi kérdésekben miniszterelnökként, a véleményei ugyanis árnyalódtak" – jelentette ki hétfőn a maszol.ro-nak Kelemen Hunor.

A szövetségi elnököt arról kérdeztük: miként vélekedik arról, hogy korábban a Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnöke kisebbségellenes kijelentéseket tett, a választások után pedig koalíciós tárgyalásokra hívta az RMDSZ-t.

„Victor Pontánál azt látom, hogy nyitott az erdélyi magyar kisebbség ügye iránt és tudatosította magában, hogy a kisebbségi kérdést jobb, ha a parlamenten és a kormányon belül lehet tartani, és az ottani eszközöket használni" – fogalmazott a Kelemen Hunor.32470

A politikus hozzátette, a kisebbségi kérdést nem szabad ideológiáknak alárendelni, a kisebbségi kérdésnek minden társadalom számára egy pluszt kell jelentenie, stabilitást kell hoznia. „Egy kisebbség kultúrája, nyelve csak gazdagít egy társadalmat, ezt meg kell őrizni, amelyre a legjobb eszköz a parlament, a kormány és az önkormányzat" – mondta az RMDSZ elnöke.

Victor Ponta májusban, a MOGYE magyar fakultásainak létrehozása kapcsán arról beszélt, hogy ezeket a karokat az RMDSZ zsarolta ki. „Az RMDSZ a decemberi választások után ellenzékben marad" – szögezte le akkor ellenzéki vezetőként a politikus.

Kimaradt?