Kovács Péter: tizennyolc RMDSZ-es mandátum már biztos

Tizennyolc RMDSZ-es jelöltnek sikerült abszolút győzelmet szereznie a választókerületében, így már biztosan parlamenti mandátumot nyertek – tájékoztatta a maszol.ro-t hétfőn Kovács Péter főtitkár.

Hargita megyében négy képviselője (Kelemen Hunor, Korodi Attila, Moldován József és Antal István) és két szenátora (Verestóy Attila és Tánczos Barna), Kovászna megyében három képviselője (Markó Attila, Márton Árpád és Fejér László) és két szenátora (Králik László és Olosz Gergely) lesz az RMDSZ-nek, akárcsak eddig.kovacsp

„Háromszéken elvesztettük Orbaiszéket, ami egyértelműen az EMNP indulásának tulajdonítható, mert az EMNP és az RMDSZ szavazatai 23 év után együttesen meghaladták volna az 50 százalékot" – jelentette ki a főtitkár.

Maros megyében Borbély László, Markó Béla és Kelemen Atilla abszolút győzelmet szereztek választókerületeikben, így biztos befutók, Kerekes Károly, Frunda György és Lokodi Edit Emőke mandátuma csak a visszaosztások után dől el.

Szilágy megyében Seres Dénes szintén abszolút győzelmet szerzett a választókerületében. Szatmár megyében a szavazatok több mint felével Kereskényi Gábor már biztos képviselő, Erdei István a visszaosztásra vár, ugyanúgy, mint Pataki Csaba szenátorjelölt, akinek abszolút győzelme hajszálon múlik. „Nincs megszámolva még az összes szavazat, Pataki még fele plusz eggyel biztos befutó lehet" – mondta Kovács.

Bihar megyében Cseke Attila már biztosan képviselő, Bíró Rozália pedig szenátor lesz, Szabó Ödönnek pedig a jelek szerint 30 szavazaton múlott a mandátuma. „Szabó mandátuma bizonytalan" – tette hozzá a főtitkár.
„Minden, ami 50 százalék alatt van, az bizonytalan" – fogalmazott a politikus, aki egyelőre nem kívánt jóslatokba bocsátkozni arról, hogy végül hány mandátumra számít az RMDSZ az új összetételű parlamentben, mert a szavazat-visszaosztások kiszámíthatatlanok.

Kimaradt?