Marosvásárhely: ezrek vettek részt a megemlékezésen

Ének- és zeneszóval vonult le egy csapat Marosvásárhelyen a Postarétre, ahol délután négy órakor kezdődött a közös központi ünnepi megemlékezés. A Székely Vértanúk Emlékművénél körülbelül háromezren vettek részt.

Az ünnepi rendezvényen elsőként Nagy László unitárius lelkész szólalt fel, a bátorságról beszélt, amelyre az ünnepnapkon és a hétköznapokon is szükség van. Őt követte Henter György református lelkipásztor.

Először történt meg Marosvásárhelyen, hogy csupán egyetlen egy politikus szólalt fel: Soós Zoltán, mint minden marosvásárhelyi magyar polgármesterjelöltje szólt az egybegyűltekhez. Úgy fogalmazott, hogy „sokunk számára március 15. a magyarság legkedvesebb ünnepe. A 48-as forradalmárok ifjonti hevülete, szeretetre-méltósága, az örökkön izzó és halálban végképp erdélyivé váló Petőfi Sándor személyisége vagy a tavasz közeledte. Mindezek együtt teszik a magyar szabadság napját, március 15-ét, különlegesen szerethetővé” – mondta a polgármesterjelölt.

Soós Zoltán szerint a marosvásárhelyiek számára ez a nap nem csupán a legkedvesebb ünnep, de a legtanulságosabb is. Ez a nap mutatja ugyanis, hogy a 26 évvel ezelőtti események óta hol tartunk, „mekkora utat tettünk meg szabadságunk és biztonságunk megteremtésében” – mutatott rá Soós.

Ameddig a magyar közösség szolidáris, addig erős, addig ellen tud állni minden olyan törekvésnek, amely a magyar közösség vezetőit próbálja lejáratni. Antal Árpádot és Tőkés Lászlót említette és kért nagy tapsot számukra a politikus. Arra is felhívta Soós a figyelmet, hogy minden magyar jelöltje, de ha megválasztják, minden marosvásárhelyi polgármestere lesz. „Nem azért indulok, mert magyar vagyok, hanem azért, mert jobb polgármester leszek, mint a mostani” – hangsúlyozta a magyar polgármesterjelölt.

A postaréti ünnepi megemlékezés koszorúzással, majd a Magyar és a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?