Kiss Tamás szerint reális az RMDSZ öt százaléka

Reálisnak tartja az urnazárás utáni exit pollok által az RMDSZ-nek jósolt öt százalékos választási eredményt Kiss Tamás. „Ez az eredmény következtethető ki a magyarok becsült részvételi arányából is" – mondta a maszol.ro-nak vasárnap este a szociológus.kisstamas

Kiss szerint azonban várhatóan csökkeni fog az RMDSZ parlamenti képviselőinek és szenátorainak a száma, a jelenlegi 21-ről, 17-18-ra, illetve 9-ről 6-7-re. A szakember ugyanakkor arra számít, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) sok kerületben abszolút győzelmet szerez, így akár tíz százalékkal is nőhet a mandátumok száma. „Így az RMDSZ-es mandátumok aránya is értelemszerűen kisebb lesz" – magyarázta.

A szociológus szerint az USL-nek jósolt 5-57 százalékos választási győzelem akár kétharmados, tehát alkotmánymódosítást lehetővé tévő parlamenti mandátumtöbbségre váltható. „Éppen amiatt, hogy sok kerületben abszolút győzelmet szereznek és plusz mandátumokat kapnak" – tette hozzá.

Úgy véli ugyanakkor: ha az USL-nek nem lesz meg a kétharmados többsége, az RMDSZ-szel együtt ezt a többséget megszerezheti. Kiss Tamás ugyanis arra számít, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök elfogadja majd Victor Ponta jelenlegi kormányfő koalíciós ajánlatát.

Kimaradt?