Háromszék: sok a tornából felmentett diák

Háromszéken túl sok a tornából felmentett diák, hívta fel a figyelmet Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő sajtótájékoztatón ismertette azt az elemzést, amit a testnevelés órákról orvosi igazolással felmentett tanulókról készítettek.

Ez szerint az idei iskola év első félévében összesen 772 tanuló volt felmentve tornából. A főtanfelügyelő rámutatott: ahogy nőnek a diákok, annál inkább mentesítik őket a testmozgás alól, hiszen az előkészítő és negyedik osztályos diákok körében 136 gyerek rendelkezik iskolaorvos vagy háziorvos által kiállított felmentéssel, vagyis ez a korosztály 1,20 százaléka nem jár tornaórákra.

A háromszéki V - VIII osztályos diákok közül 244-en vannak felmentve testnevelésből, ami az általános iskolai tanulók 2,86 százalékát teszik ki. A IX - XII-ik osztályos diákok közül kerül ki a legtöbb tornából felmentett, szám szerint 392 tanulónak van orvosi igazolása arról, hogy kerülnie kell a testmozgást, azaz a gimnáziumi tanulók 6,18 százaléka nem jár tornaórára.

Kiss Imre, háromszéki főtanfelügyelő szerint jelenleg heti két tornaórát tartanak az iskolákban, és miközben sokan a testnevelés órák fontosságáról és növeléséről beszélnek, az iskolaigazgatók és tornatanárok is panaszkodnak, hogy a diákok nem akarnak mozogni.

„Nincs ez így rendben”, hívta fel a figyelmet a háromszéki főtanfelügyelő,aki leszögezte: biztos abban, hogy sokan megalapozottan kaptak felmentést, de véleménye szerint a háziorvosok vagy iskolaorvosok túl könnyen megadják a felmentéseket.

Kimaradt?