Őrizetbe vehető, de nem tartóztatható le Cristian Rizea képviselő

Felemás döntést hozott szerdán a képviselőház a korrupcióval gyanúsított Cristian Rizea ügyében: engedélyezte a politikus őrizetbe vételét, de nem járult hozzá az előzetes letartóztatásához.

A szociáldemokrata képviselő az ügyészség kérelméről szóló szavazás előtti beszédében arra kérte a honatyákat, nem adják őt ki a vádhatóságnak, mert van egy két és fél éves nevelt fia. A képviselőket ez nem hatotta meg, 141-114 arányban szavazták meg őrizetbe vétele engedélyezését.

Az előzetes letartóztatásáról külön szavaztak a képviselők. A végeredmény meglepetést hozott: csak 120 honatya támogatta a Cristian Rizea elleni kényszerintézkedést. A politikus előzetes letartóztatásának engedélyezéséhez a jelenlévők fele plusz egy, azaz 122 szavazatra lett volna szükség.

A román sajtó emlékeztet tett, hogy ez már a második eset, amikor a képviselőház felemás döntést hoz egy ügyészségi kérésről. Tavaly október 28-án megszavazták Elena Udrea őrizetbe vételének engedélyezését, de elutasították az előzetes letartóztatását.

A politikust azzal gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség, hogy 300 ezer euró csúszópénzt kért egy vállalkozónak, akinek cserében megígérte, hogy felgyorsítja egy ingatlan restitúciós folyamatát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?