Nyilvánosan bocsánatot kért a betegeket „büntető” sepsiszentgyörgyi orvosírnok

Megbánta tettét a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak az a magyar alkalmazottja, aki „büntetésből” románul beszélt a hozzá forduló magyar betegekhez. A Maszolnak elmondta, állásába kerülhet az ügy. FRISSÍTVE: Az orvosírnok nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől a magatartásáért.

„Büntetésből” románul beszél a magyar betegekkel a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház egyik magyar alkalmazottja. Erről az egyik páciens panaszkodott Facebookon.

A fiatalember orvosírnokként dolgozik a kórház nyilvántartási osztályán, sorszámokat osztogat a járóbeteg-gondozó rendelőihez. A sepsiszentgyörgyi nő magyarul kért sorszámot tőle, amire az alkalmazott románul válaszolt. A kérdésre, hogy miért teszi ezt, azt válaszolta: „Büntetem a magyar betegeket azzal, hogy románul beszélek velük, mert felbosszantottak”.

FRISSÍTÉS: Az eset kapcsán szerda délután nevét is vállalva bocsánatkérő levelet írt a sepsiszentgyörgyi orvosírnok: "A nevem Rozsondai András, hivatalosan Andrei, mert én is abban az időben születtem...  A március 8-án történteket és a viselkedésemet őszintén megbántam és oly szívszorító fájdalmat érzek most, mikor e sorokat írom, amit senki ember fiának nem kívánok. Kérem szépen a város és a megye lakóit, hogy bocsássanak meg hirtelen felindulásból elkövetett hibámért, egy élet sem elég hogy mindezt jóvátegyem. Kérem, kérem bocsássanak meg!"

Az orvosírnok rátett még egy lapáttal az ügyre. Amikor a történtekről a sepsiszentgyörgyi nő beszámolt a Tapasztalatok a megyei Fogolyán Kristóf kórházról nevű Facebook-csoport oldalán, a kórházi alkalmazott így szólt hozzá a bejegyzéséhez: „Szeretnék, ha ma is románul beszélnék önökkel?” A nőt a közösségi oldalon többen arra biztatták, ne hagyja annyiban az ügyet, tegyen panaszt a kórház vezetőségénél.

„Megondalatlanul cselekedtem”

Szerdán sikerült elérnünk telefonon a „bosszúálló” alkalmazottat, aki megerősítette: kedden valóban csak románul volt hajlandó szóba állni a betegekkel, de ezt már nagyon megbánta. „Valóban románul beszéltem velük, de ma már ismét magyarul” – jelentette ki.

Azt mondta, azért büntette így a pácienseket, mert egyikük nagyon felbosszantotta. „Meggondolatlanul cselekedtem, az állásomba kerülhet az ügy” – jelentette ki érezhető bűnbánattal a hangjában. Magyarázatként hozzátette: viselkedésének híre eljutott már a kórház vezetőségéhez is.

Az etikai bizottság tárgyalja az ügyet

A kórház menedzsere, András-Nagy Róbert a Maszolnak elmondta, fegyelmi vizsgálatot indítottak a fiatal orvosírnok ellen, ügye az egészégügyi intézmény etikai bizottsága elé kerül. „Nem azt kifogásolom elsősorban, hogy az alkalmazott milyen nyelven szól a betegekhez. Főként azt tartom elfogadhatatlannak, hogy egy munkatársam – bármilyen beosztásban is – azt nyilatkozza, hogy a betegeket bünteti" – mondta a kórház vezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?