Veres Valér: veszélyben lehet az öt százalék

„Van még idő urnazárásig” – jelentette ki a maszol.ro-nak Veres Valér szociológus, amikor arról kérdeztük, miként befolyásolja majd az RMDSZ eredményét az a tényező, hogy becslések szerint a magyar szavazók részvételi aránya három százalékponttal kisebb az országos aránynál.valer

A szakember elmondta, az öt százalékos parlamenti küszöb eléréséhez arra lenne szükség, hogy a magyarok szavazási kedve legalább megegyezzen a románokéval. „Az öt százalék akkor nem kerülne veszélybe, ha a magyarok részvételi aránya meghaladná a románokét, tekintettel arra, hogy az RMDSZ-től elvesznek szavazatokat az EMNP jelöltjei” – magyarázta.

A szociológus szerint ha a becslések által jelzett trend megmarad, veszélyben lehet az öt százalékos parlamenti küszöb elérése. Kijelentette azonban, hogy még korai lenne jóslatokba bocsátkozni az RMDSZ választási eredményei és a részvételi arány összefüggéseiről. „Urnazáráskor már okosabbak leszünk” – fogalmazott.

Veres túlságosan leegyszerűsítőnek nevezte az RMDSZ Országos Választási Kampányának becsléseit a magyar részvételre vonatkozóan. Arra utalt, hogy a becslés úgy számol: az erdélyi megyékben a magyarok szavazási kedve megegyezik a románokéval.

A szociológus elmondta, a kedvezőtlen időjárás egyértelműen befolyásolta a szavazási arányt. „Sokan amúgy is csak tessék-lássék mentek volna el szavazni. A hirtelen lehullott hó és a latyak éppen elegendő volt ahhoz, hogy szándékuktól végképp eltántorodjanak” – fogalmazott az egyetemi tanár.

Kimaradt?