Ezeket a tételeket kapták magyarból a próbaérettségizők

Hasonló felépítésű tételeket kaptak kedden magyar nyelv és irodalomból a XI. és a XII. osztályos próbaérettségizők. A diákoktól vers- és szövegértelmezést, valamint egy két oldalas értekezést vártak.

A XI. osztály reál szakosai Petőfi Sándor A XIX. század költői című versét kapták, amelyet különböző szempontok szerint kellett értelmezniük. Második tételben egy oktatással kapcsolatos szöveg segítségével mérték le a diák logikus gondolatvezetését, szövegértését. A harmadik tételsorban egy értekezést vártak a diákoktól körülbelül két oldal terjedelemben a következő címmel: A tér- és időszerkezet sajátosságai egy szabadon választott epikus alkotásban. A javítókulcs itt érhető el.

A XI. osztály humán szakos tanulóitól Berzsenyi Dániel A közelítő tél című versének feldolgozását várták el. Második tételként Székely János Pálinkás című művének egyik részletét kellett értelmezniük, többek között arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy milyen kommunikációs funkció érvényesül a szövegben. A harmadik tételsorban két oldalas értekezést vártak a következő címmel: A tér- és időszerkezet sajátosságai egy 19. századi drámai alkotásban. A javítókulcs itt érhető el.

A XII. osztály reál szakosai első tételként szintén versértelmezést kaptak (Ady Endre: A magyar Ugaron). Második tételsorként egy internetről választott szabad szöveget kellett feldolgozniuk, az utolsó tétel szintén egy körülbelül két oldalas értekezést várt tőlük a következő címmel: Kompozíciós eljárások a balladában. A javítókulcsot itt találja.

A végzősök humán szakosai szintén hasonló felépítésű tételt kaptak: Ady Endre Héja-nász az avaron című verse mellett egy szabad szöveg következett, majd egy két oldalas értekezés a következő címmel: Történetalakítás a romantikus regényben. A javítókulcsot itt találja.

Ha kíváncsi a román tételekre is, itt átböngészheti.

Szerdán a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematika vagy történelem) mérik fel a diákok tudását. Csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgy vizsgáját tartják. Az eredményeket március 18-án teszik közzé. A jegyek nem kerülnek naplóba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?