Cáfolta Kovács Péter, hogy az RMDSZ nem nyújthat be árnyékjelentést az ET-hez

Cáfolta szerdán Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Civil Elkötelezettség Mozgalomnak azt az állítását, amely szerint az RMDSZ nem nyújthat be árnyékjelentést az Európa Tanácshoz, mert nem civil szervezet.

A marosvásárhelyi magyar civil szervezet közleményben vonta kétségbe az RMDSZ jelentéstevői jogát. Állásfoglalásával Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombati bejelentésére reagált, mely szerint a szövetség árnyékjelentést készít ahhoz a jelentéshez, amelyet Románia a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról nyújtott be az ET-nek.

A CEMO az Európa Tanács kritériumait idézte, amelyek szerint a nemzetközi egyezmények alkalmazásáról szóló országjelentések mellett az adott országban működő független civil szervezetek fogalmazhatják meg árnyékjelentésekben az álláspontjukat. A szervezet úgy vélte, hogy az RMDSZ nem tekinthető független szervezetnek, hiszen a jelentés összeállításáért az RMDSZ-es vezetésű Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala felelt.

Kovács: az RMDSZ is nyújthat be árnyékjelentést

„Bizonyára elkerülte a Civil Elkötelezettség Mozgalom vezetőinek figyelmét az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelmére vonatkozó keretegyezményével kapcsolatos előírása, miszerint a civil szervezetek mellett a kisebbségi szervezetek is megfogalmazhatják álláspontjukat ezen nemzetközi egyezmény alkalmazásáról szóló országjelentés kapcsán” – közölte Kovács Péter.

A politikus úgy fogalmazott: meglepetésként érné, ha a marosvásárhelyi CEMO egyszer csak valami mellett és nem valami ellen foglalna állást. "Sokszor úgy érzem, hogy ezt a civil szervezetet nem elsősorban a cél elérése érdekli, hanem az RMDSZ bírálatában merül ki a tevékenysége” – jelentette ki.

Kovács Péter szerint az RMDSZ-nek minden joga és kötelezettsége is megvan ahhoz, hogy előterjessze árnyékjelentését, amely érinteni fogja a diszkrimináció, a kultúra és restitúció, a tolerancia és párbeszéd, a szabad gyülekezés és társulás, a vallásszabadság, a nyelvhasználat, a kétnyelvű feliratok, az anyanyelvi oktatás témáit is. A dokumentumot várhatóan a jövő hét folyamán véglegesítik.

Kapcsolódók

Kimaradt?