„Zabhegyező bizottsággal” csökkenti a bürokráciát a kormány

„Zabhegyező bizottság” létrehozásával üzent hadat a kormány az emberek mindennapjait megkeserítő bürokrácia ellen. A testület voltaképpen a fedőneve a maisimplu.gov.ro portálnak, amelyen a polgárok jelezhetik a hivatali ügyintézésük idegölő és sokszor költséges adminisztratív akadályait.

Dacian Cioloș miniszterelnök a kezdeményezést indokolva elmondta: jelentős mértékben csökkenteni lehetne az ügyintézésekhez szükséges iratok számát, ha az intézmények jobban kommunikálnának egymással a már meglévő informatikai rendszeren keresztül. „Több millió eurót költöttünk ezekre a rendszerekre, de többségük működésképtelen. Ha összekapcsolnánk ezeket, egyszerűsítenénk az ügyintézést” – magyarázta a kormányfő.

Cioloș felkérte az embereket, hogy osszák meg kellemetlen hivatali tapasztalataikat a frissen létrehozott portálon. Közölte, hogy a maisimplu.gov.ro-n konkrét javaslatokat várnak az ügyintézés egyszerűsítésére. Tájékoztatása szerint a miniszterelnöki kancellária által végzett elemzésekkel már ki is szúrták néhány, abszurdnak is nevezhető bürokratikus akadályt.

Példaként említette, hogy a kismamáknak szülés után sokszor három iratcsomót kell összeállítaniuk az őket megillető különböző juttatások igényléséhez, de ezek a dossziék voltaképp ugyanazokat a dokumentumokat tartalmazzák. „Ez azt jelenti, hogy a kismamák ugyanannak az iratnak a három másolatával sétálgatnak az intézmények között. Ez elkerülhető úgy, hogy egyetlen dosszié benyújtásával kérvényezni lehessen mindhárom juttatást” – magyarázta a kormányfő.

Miért fizessen az iratokért a munkanélküli?

Cioloș további konkrét példaként említette, hogy egy munkanélkülinek 30 lejt kell kifizetnie a munkanélküli segély igényléséhez szükséges dokumentumokért. Ezek a díjak azonban teljesen kiküszöbölhetők, hiszen a segély kérelmezőjének adatait közvetlenül egymástól is lekérhetik a juttatás folyósításában érintett intézmények. „A munkanélküli leadja a kérést, és a továbbiakban a hivatalok dolga összeszedni az adatait. Ez nem is lenne nehéz, ha működne az intézmények adatbázisait összekötő informatikai rendszer” – részletezte a miniszterelnök.

Cioloș szóvá tette az erkölcsi bizonyítvány igénylésének abszurditásait is. Szavai szerint a polgároknak sokszor egy éven belül többször is kérvényezniük kell a bizonyítvány kiállítását különböző ügyeik intézéséhez. „A személyi igazolványhoz és a gépjárművezetői engedélyhez is szükség van erkölcsi bizonyítványra. Most azt történik, hogy az embereket sétáltatjuk az egyik hivatali ablaktól a másikig ezzel a dokumentummal, holott ezek a hivatalok egymástól is lekérhetik az informatikai rendszeren keresztül a szükséges adatokat” – mondta a kormányfő.

Már is rengetegen panaszkodnak

A kormányzati weboldalra regisztrálni kell, de Facebokkal is fel lehet iratkozni rá. A cégek és szervezetek is jelezhetik észrevételeiket a portálon. A panaszok jelzéséhez több adatmező kitöltése szükséges: a szóban forgó állami intézmény neve, az ügyintézés során tapasztalt probléma, az ügyintézés átlagos időtartama és az ára. A felhasználó ugyanakkor egy külön mezőben javaslatot tehet az ügyintézés egyszerűsítésének módjára.

Létrehozása után néhány órával már rengeteg panasz érkezett a portálra. A legtöbb a személyi igazolvány, az útlevél, a gépjárművezetői jogosítvány és az építkezési engedély igényléséhez kapcsolódik.

 

Kimaradt?