Több mint kétmillió fontért kelt el James Bond Aston Martinja

A Spectre - A Fantom visszatér című Bond-filmhez gyártott tíz Aston Martin egyike csütörtökön 2,4 millió fontért kelt el a Christie's londoni jótékonysági árverésén, amelyen a produkció más relikviái is kalapács alá kerültek.

A 007-es brit titkosügynök egyik kedvenc márkája az Aston Martin, korábbi filmjeiben is láthatta a közönség a márka felturbózott változatait, ám a Spectre Aston Martinja, a DB10, még különlegesebb jármű. A Goldfinger DB5 vagy a Casino Royale DBS típusa az autó módosított változata volt, a DB10-et azonban kifejezetten Bond számára építették és csak tíz darab készült belőle. Csütörtökön először bocsátották árverése ezek egyikét, korábban nem lehetett vásárolni a készletből.

A DB10-hez az Aston Martin legkisebb sportkocsija, a Vantage alvázára szerelték a szénszálas karosszériát. Az autó karbonkerámia féket kapott, a motorháztető alatt pedig 4,7 literes V8-motor lapul, ami lehetővé teszi, hogy akár 300 km/h sebességgel száguldjon. A belső kialakítása is pazar, gombokkal választható a sportos üzemmód vagy a felfüggesztés keménysége, és ujjlenyomat-olvasót is kapott az autó.

Az összképen csak az ronthat egy kicsit, hogy nincs engedélye a közúti forgalomra, és a vásárlás feltételei között szerepel, hogy az új tulajdonos sem változtathat az autón, hogy alkalmassá tegye a közlekedésre - írta a The Daily Telegraph online kiadása. 

A Christie's aukcióján a Spectre más relikviáira is lehetett licitálni, az árverésből befolyt összeget az árverési ház az Orvosok Határok Nélkül és más jótékony szervezeteknek juttatja. Az eladott tárgyak között szerepel a polipos díszítésű aranygyűrű, amelyet Christoph Waltz viselt a kalandfilmben. Az ékszert a BBC News beszámolója szerint 32 500 fontért vásárolta meg egy gyűjtő. Bond (Daniel Craig) Omega karórája 92 500 fontért talált gazdára. A kalandhős egy filmbeli jelmeze pedig 98 500 fontot ért egy vásárlónak.

Az aukción eladott 10 tételből 2,785 millió font folyt be. Az online folytatódó árverés kedden fejeződik be.

Kimaradt?