Clinton: Romániában próbára tették az alkotmányosságot

Az amerikai külügyminiszter szerint Romániában próbára tették az alkotmányosságot. Hillary Clinton az EBESZ dublini csúcsértekezletén szólalt fel, és szóvá tette a belorusz emberi jogok elnyomását, valamint azt a készülő orosz jogszabályt is, miszerint az újságíróknak külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat.

A kelet-európai demokráciák helyzetéről szólva beszédében az amerikai külügyminiszter egy kalap alá vette Romániát és Magyarországot. „Sajnálatos módon a jelek szerint Magyarország visszalépett demokrácia területén, Romániában pedig próbára tették az alkotmányosságot. Az antiszemitizmus, a xenofóbia, a bevándorlókkal, romákkal, homoszexuálisokkal szembeni diszkrimináció tetten érhető" – mondta Clinton.hclinton

A politikus előzőleg találkozott hét kelet-európai, illetve közép-ázsiai ország emberi jogi mozgalmainak képviselőivel. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetről azt mondta, hogy aggódik annak jövője és a képviselt értékek miatt, mert jó 20 év elteltével sem sikerült elérni, hogy a földrész egységes, szabad legyen, és hogy békében éljen.

A román külügyminisztérium nyilatkozatban reagált Clinton beszédére. „A nyári politikai események szigorúan alkotmányos keretek között zajlottak Romániában, az Alkotmánybíróság döntései maradéktalanul érvényesültek" – szögezi le állásfoglalásában a tárca az államfő felfüggesztési kísérletére utalva.

Kimaradt?