Máté András: megakadályozzuk a magyarellenes törvénytervezet elfogadását

Románia csúnyán levizsgázna kisebbségügyből, ha törvény lenne a Bogdan Diaconu előterjesztette magyarellenes tervezetből – vélekedik Máté András Levente, az RMDSZ képviselője.

„Ma a képviselőház semmibe vette a törvénybe foglalt kisebbségi jogokat, egy új jogszabály által megtiltaná a kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. A képviselőknek tudniuk kellene, hogy a demokrácia határait feszegeti az, hogy egy törvényhozó testület hallgatólagosan elfogad egy nyíltan magyarellenes törvénykezdeményezését. A tervezetet az RMDSZ szenátorai bizonyára megakadályozzák a felsőházban” – fogalmazott Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt követően, hogy Bogdan Diaconu nacionalista képviselő kezdeményezését hallgatólagosan elfogadta az alsóház.

A Kolozs megyei képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy a közigazgatásban való anyanyelvhasználat jelentős témakörében egy köztudottan magyarellenes képviselő abbérációja hallgatólagos támogatást kaphat.

Máté András Levente hozzátette: a képviselőház házbizottságának lett volna a feladata az, hogy egy nyilvánvalóan etnikai feszültségeket keltő törvénykezdeményezést napirendre tűzzön, és azt érdemben megvitassa. Erre nem került sor. „Az RMDSZ parlamenti képviselői a szakbizottsági vitákon többször is felhívták a figyelmet az aberrációkat tartalmazó törvénykezdeményezésre és ellene is szavaztak. Ezután a házbizottság dolga lett volna napirendre tűzni a tervezetet. Ebben a testületben azonban az RMDSZ-nek 2015-től nincs képviselője a román pártok közti egyezség eredményeként” – hangsúlyozta a frakcióvezető.

A politikus nehezményezte, hogy a törvényhozás ilyen módon semmibe veszi az európai értékeket, amelyek mellett Románia uniós csatlakozásával is elkötelezte magát. „Románia nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy minden külföldi fórumon hangsúlyozza: ő az EU mércéje kisebbségvédelem terén. A szenátusban van még alkalom visszatérni a sokat hangoztatott európai útra. Az RMDSZ szenátorai egyértelműen gondoskodni fognak majd arról, hogy a magyar közösség jogait ne nyirbálják meg” – tette hozzá Máté András Levente frakcióvezető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?