Frunda fellebbezését igen, Lokodiét nem fogadta el a BEC

A kampány utolsó napjaihoz érkezve az RMDSZ arra összpontosít, hogy minél több választópolgárt meggyőzzön, menjen el szavazni és voksoljon a jelöltjeire – hangsúlyozta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lokodi Edit Emőke és Frunda György.

Az RMDSZ szenátorjelöltje beszámolt arról, hogy az Országos Választási Iroda (BEC) helyt adott a fellebbezésének, miszerint a Marosvásárhely főterén, a Kultúrpalota melletti tömbház homlokzatára törvényesen kihelyezett óriásplakátot a polgármester utasítására illegálisan szerelte le a hivatal.

A BEC ugyanakkor elutasította Lokodi fellebbezését, akinek ugyanazon tömbházon volt kifüggesztve az óriásplakátja, amit ugyancsak a polgármester utasítására szereltek le. A Lokodi fellebbezésének elutasítását azzal indokolta az iroda, hogy műemlék jellegű épületről lévén szó, nem helyezhető arra hirdetés.

Az újságírók kérdésére, mivel magyarázható a kettősség, Frunda úgy fogalmazott: valószínűleg Bukarestben nem tudják, hogy milyen épületről van szó, hiszen egy 1960-as években épített négyemeletes tömbházat semmiképp nem lehet történelmi értékűnek minősíteni.

Az RMDSZ-jelöltek sajtótájékoztatón szó esett még arról is, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei többszöri felszólítás, meghívás ellenére sem voltak hajlandóak egyenes vitát folytatni.frunda lokodi ae 01

Frunda György elmondta, a néppártosok a kampány elején megígérték, részt vesznek a vitákon, de aztán mégis meggondolták magukat, és egy nagy, általános beszélgetést szerettek volna nézőközönség előtt, az összes RMDSZ- és Néppárt-jelölt részvételével, amelyről filmfelvételt készült volna és annak megvágott verziója bekerült volna a tévéadásba.

„Tyúk a tyúkkal, lúd a lúddal vitázzon. Nekem nincs mit vitáznom például Boros Zoltánnal. Jakab Istvánnal viszont bármikor leültem volna élő egyenes adásban. Lokodi Edit Emőke pedig a saját körzetének jelöltjével, a 75 éves Boros Zoltánnal szintén hajlandó lett volna vitába szállni" – magyarázta a politikus.

Lokodi Edit Emőke képviselőjelölt elmondta, hogy 1983 óta abban a körzetben lakik, amelyet képviselni szeretne a parlamentben. Úgy fogalmazott, tudatában van annak, hogy többnyire etnikai szavazás várható, mégis arra kéri a román választókat és abban reménykedik, hogy a szavazófülke magányában elgondolkodnak azon, amit ő tett a megyéért, és amit továbbra is tenne, mert nagy a munkabírása és sok tapasztalat áll mögötte".

„Kívánok a Maros megyeieknek józan elbírálást, azt, hogy ne maradjanak otthon, szánjanak vasárnap 10 percet arra, hogy elmenjenek szavazni. Szavazzanak Frunda György szenátorjelöltre, Kerekes Károly és Lokodi Edit Emőke képviselőjelöltekre" – hívta fel a figyelmet a képviselőjelölt.

Kimaradt?