Felmérés: a Kolozsvári CFR valóban „magyar” csapat

A legkedveltebb romániai labdarúgó-csapat továbbra is a Bukaresti Steaua maradt, lekörözve Bukaresti Dinamót, a legkedveltebb vidéki csapat azonban a Kolozsvári CFR lett – derül ki a CSCSI közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a kolozsvári vasutasok szurkolóinak 60 százaléka magyar.

A Bukaresti Steaua magasan vezet a legnépszerűbb labdarúgó csapatok toplistáján, a megkérdezettek 49 százaléka szurkolója a fővárosiaknak – kortól, nemtől, politikai irányultságtól függetlenül. A csapat népszerűségében a közvélemény-kutatás szerint nagy szerepe van annak is, hogy 1986-ban parádés játékkal megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a Sevillában megtartott mérkőzésen, hosszabbítás és büntetőrúgások után, legyőzve a Barcelonát. A Steaua kapusa, Helmuth Duckadam négy tizenegyest hárított. A csapatban Bölöni László is játszott. A Steaua főként Moldovában kedvelt együttes, itt 53 százalékot ért el.

A Bukaresti Dinamo a második helyre került – igaz, nagyon leszakadva, mindössze 11 százalékkal. A „belügyes csapat” elsősorban Bukarestben és a déli országrészben örvend a legnagyobb népszerűségnek, és kétszer annyi férfi szurkolója van, mint nő. A Dinamo egyébként elsősorban a fiatalok körében népszerű – drukkolóinak 16 százaléka 18 és 34 év közötti fiatal, a középkorúak 11 százalékánál, a 60 éven felüliek 7 százalékánál számít a legkedvencebb csapatnak. Érdekes az is, hogy mindenekelőtt faluhelyen a legnépszerűbb.

A dobogó harmadik fokára – megosztva ugyan – 6-6 százalékkal a Kolozsvári CFR és a Craiovai Universitatea került. A vasutascsapat azonban Erdélyben 18 százalékos népszerűségnek örvend. A Kolozsvári CFR megelőzi az egykor talán legnépszerűbb együttest, a Bukaresti Rapidot is, amely csupán 3 százalékot ért el, ugyanannyit, mint a Giurgiui Astra.

Jobboldali, baloldali,  magyar csapat…

Politikai megoszlás szerint érdekesen alakul a felmérés. A Craiovai Universitatea például sokkal inkább a baloldali beállítottságúak csapata, a jobboldaliak előtt kevésbé népszerű. Ugyanez vonatkozik a Steauára is: a katonacsapat szurkolóinak 52 százaléka baloldali és csupán 49 százaléka tartja magát jobboldalinak. A „jobboldal” csapata viszont az Astra.

A kolozsvári vasutascsapat leginkább az erdélyi magyarok kedvenc együttese: szurkolóinak 59 százaléka ugyanis RMDSZ-szavazónak vallja magát. A felmérést a CSCI végezte február 1-4. között, 1069 felnőtt személyből álló mintacsoporton, a hibahatár 3,2 százalékos. 

Kapcsolódók

Kimaradt?