Továbbra is sokan visszaélnek forradalmároknak járó juttatásokkal

Elképesztő visszaéléseket tárt fel a kormány ellenőrző testülete az 1989-es romániai forradalom hőseinek járó juttatásokat vizsgálva. Olyan személy is kapott forradalmár-igazolványt, aki huszonhat éve még csak öt éves volt.

A hazai sajtó már jó ideje arról cikkezik, hogy több ezer úgynevezett álforradalmár kap törvénytelenül havi juttatást és különböző kedvezményeket. Az elmúlt években ugyanis jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik többféle kedvezményre és juttatásra feljogosító, úgynevezett forradalmár-igazolványt váltottak ki, vélhetően törvénytelenül, hiszen semmilyen valós érdemük nincs a több mint húsz évvel ezelőtti rendszerváltozással kapcsolatban.

Néhány éve, 2011-ben a Boc-kormány valamelyest szigorított a törvényen, és 12 ezer „kiemelkedő” forradalmárt fosztott meg havi több mint 2000 lejes juttatásától. A kormány ellenőrző testülete 2015-ben megvizsgálta az 1990 és 2014 között kibocsátott forradalmár-igazolványokat. Az 1992 és 2014 közötti időszakban az állam összesen 3,2 milliárd lejt költött a törvényben előírt juttatásokra.

Az ellenőrző testület most közreadott jelentéséből kiderül, hogy olyan személy is kapott forradalom-igazolványt, aki 1989-ben, öt éves gyerekként a nagymamája karjában ülve sebesült meg Craiova központjában, amikor a megijedt tömeg tülekedni kezdett. Ennek ellenére 1997-ben megkapta a „forradalom harcosa” igazolványt, és azóta is folyósítják számára az ezzel járó pénzt.

Az ellenőrző testület felfedezett olyan személyeket, akik már rég meghaltak, de az állam továbbra is folyósítja a juttatásaikat. Vagy volt olyan eset, hogy a 2005-ben elhunyt férfi özvegye kijárta: házastársát nyilvánítsák a forradalom mártírjának, és kaphassa meg özvegyként a juttatásokat, holott a férje halálának semmi köze nem volt a forradalomban szerzett sérüléseihez.

Kapcsolódók

Kimaradt?