Angliából hazaküldött pénzből épült fel a „romániai Beverly Hills”

Becslések szerint tavaly Nagy-Britanniában 386 ezer román állampolgár dolgozott, akik összesen közel 700 millió eurót küldtek haza – írja a The Sun. A brit tömeglap riportere felkereste a Teleorman megyei Buzescu községet, amelynek lakóinak 90 százaléka Angliában vagy Németországban vállalt munkát.

Ez meg is látszik a többségében romák lakta településen, amelyet a „romániai Beverly Hillsnek” is neveznek az utcáin egymás mellett sorakozó paloták miatt. Ezek a fényűző ingatlanok mind angol fontokból épültek – írja a brit lap, amely annak kapcsán cikkezett a romániai községről, hogy a brit kormány megnehezíteni készül a vendégmunkások életét.

Egy éppen otthon tartózkodó helybéli férfi a riporternek elmondta, hogy a község lakói szinte kivétel nélkül a paloták építésébe fektetik Nagy-Britanniában keresett pénzüket. „Köszönöm az EU-nak, hogy megadta nekünk ezt a lehetőséget” – mondta a brit lapnak.

A riporter leírása szerint a cigánypaloták inkább „négyemeletes esküvői tortáknak” tűnnek, mint lakóingatlanoknak. A helyi roma közösség vezetője szerint tulajdonosaik lassan csak temetésekre és esküvőkre térnek haza. „Ha itthon maradnak, alig tudnak megélni. Nagy-Britanniában azonban annyit keresnek, hogy Romániában már gazdagoknak számítanak. Bűnözőknek tartanak minket, pedig higgye el, dolgozni mennek külföldre, nem lopni” – mondta Costică Stancu a The Sunnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?