Tőkés László ellen fordult az egyháza a kampányban

Egykori püspökét, Tőkés Lászlót bírálta és az RMDSZ támogatására szólította fel szerdán közleményben az erdélyi magyarokat az Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE).

Állásfoglalásuk azért szokatlan, mert az elmúlt napokban az erdélyi történelmi egyházak sorra arra kérték híveiket, vegyenek részt a december 9-i választásokon, ám egyikük sem nevezte meg azt a pártot, amelyet szerintük támogatniuk kellene a szavazóknak.

„Eddig a mi egyházkerületünk is az egyenlő politikai távolságtartás híve volt. Ám a választások előtti utolsó napokban egyre világosabban látszik, hogy ha nem sikerül az erdélyi magyarság parlamenti képviseletét biztosítani, akkor közösségünk rendkívüli nehéz helyzetbe kerül. A román politikusok már most fenyegetnek bennünket, s ha ennek csak ötven százaléka teljesül, akkor igen kellemetlen időszakunk lesz" – magyarázta a maszol.ro-nak Csűry István püspök.csury

Az egyházfő úgy fogalmazott: egyetlen lehetőséget látnak a parlamenti képviselet biztosítására, azt, hogy a szavazók az RMDSZ parlamenti bejutását támogassák a választásokon.

Visszautasítják Tőkés vádjait

Közleményében az egyházkerület visszautasítja Tőkés László volt püspök azon kijelentéseit, mely szerint a KRE elfogadhatatlan szervilizmust tanúsít az RMDSZ felé. „Emlékeztetjük, hogy már az ő püspöksége idején is, a KRE választási állásfoglalásai értékelvűen alkalmazkodtak az adott helyzethez. Így esett meg, hogy volt ahol támogattuk az RMDSZ jelöltjeit, volt ahol nem" – olvasható az állásfoglalásban.tokesl

Csűry István elutasította azt a felvetésünket, miszerint a KRE azért buzdít az RMDSZ támogatására, mert Tőkés László az RMDSZ-sel versenyben álló EMNP védnöke, a volt püspök pedig jelenleg konfliktusban áll az egyházával. „Nem erről van szó. Mi csak tisztázni szerettük tisztázni Tőkés László vádjait" – mondta a püspök.

Tájékoztatása szerint Tőkés legutóbbi nagyváradi sajtótájékoztatóján elhangzott vádjai az egyházkerület Érmindszentre tervezett Ady-projektjéhez kapcsolódnak, amelyet a volt püspök szerint egy RMDSZ-közeli alapítvány „eltérített", s amelyről szerinte a jelenlegi egyházvezetés „cinkosan hallgat".

Csűry István elmondta, már amikor átvette a püspökséget, kijelentette, hogy az Ady-központ létrehozása az egyházkerület számára rendkívül fontos. Ennek ellenére Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nevében szerződést kötött a központ létrehozásáról Csehi Árpád Szatmár megyei tanácselnökkel.

„Mi azt mondtuk, rendben van, tiszteljük az elképzeléseit az Ady-központtal kapcsolatban, sőt éppen Tőkés Lászlóra való tekintettel lemondunk erről a projektről, átveheti az EMNT. Úgy vették át, hogy azóta az orrunk alá dörgölik, hogy hallgatunk a központ eltérítéséről. Az nem szervilizmus, hogy mi erről hallgatunk, egyszerűen nem értjük, mi közünk már nekünk ehhez a projekthez" – magyarázta a püspök.

Kimaradt?