Hányingert kaptak a Hobbit nézői

Az új-zélandi világpremierre mindenhonnan érkeztek a rajongók, de sokan közülük az élményért hányingerrel, szédüléssel, többnapos migrénnel fizettek. Ez annak tudható be, hogy a filmet a szokásos 24 képkocka/másodperces sebesség helyett 48 képkockával vették fel, ráadásul 3D-ben.

A gyűrűk ura trilógia rendezője, Peter Jackson újabb opuszát türelmetlenül várták Középfölde rajongói, s bár abban mindenki egyetért, hogy a film nagyszerű, a gyomorra gyakorolt hatásával már nem olyan elégedettek.

hobbit

A saját bevallása szerint fanatikus rajongó a film után azt nyilatkozta, hogy szeme nem tudta teljesen feldolgozni a látványt, pedig becsülettel igyekezett. „Olyan migrénem van, alig látok. A nagytotáloknál még elment a dolog, de a közelképeknél úgy vibrált a kép, hogy hányingerem lett tőle" – számolt be.

Egy másik néző gyomorforgatónak nevezte az élményt. „Ez a film nem a gyenge gyomrú nézőknek készült" – mondta, ami kicsit aggaszthatja a stúdiót is. A filmen dolgozó 3D-s cég, a RealD ennek ellenkezőjét állította, szerintük a nagyobb képkockaszám pont a 3D kellemetlen hatásait semlegesíti: „A mozgás sokkal simább, természetesebb, ez például a robbanásoknál kiválóan látható."

A különleges rögzítési technika révén a nézők szinte együtt zuhannak, repülnek a főhősökkel – ám épp ez a jelenség okozhatja a rosszulléteket. A Hobbit tehát helyenként hullámvasútszerű élményt okoz, tehát aki ezt nem bírja, nem árt, ha felkészül.

 

Kimaradt?