Lefotózták Johannis házát, a rendőrségre kerültek

Bevittek a rendőrségre két személyt a nagyszebeni csendőrök, mert fényképet készítettek Klaus Johannis államfő házáról.

A kedden este 19 óra körül történt esetről a Szeben megyei rendőrség szóvivője azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy azért volt szükség a két személy – egy moldovai rendőr és egy volt újságírónő – kihallgatására, hogy leellenőrizzék a személyazonosságukat. Azonnal el is engedték őket, amikor megállapították, hogy nem jelentenek veszélyt.  

A szebeni csendőrség állítása szerint nem törvénybe ütköző közterületről az elnök otthonáról fényképet készíteni, azonban a lakást őrző kormányőrség (SPP) felkérésére kötelesek igazoltatni a környéken tébláboló személyeket. 

 

Asa o situatie ..cand mergi pe strada si te iau jandarmii la secție ca ai facut o poza la casa lui iohannis. Iaca nu am ...

Posted by Alla Tofan on Tuesday, January 26, 2016

A csendőrség szóvivője szerint sokan vannak, akik "túlzott érdeklődést" mutatnak az őrzött épületek iránt. A csendőrök a helyszínen igazoltatták a két turistát, de további adatokra is szükségük volt a személyazonosságuk megállapítsához, ezért vitték be őket a rendőrsége. Alexandru Costea tájékoztatása szerint nem ez az első eset, hogy az államfő nagyszebeni háza előtt hosszasan időző személyeket igazoltat a csendőrség, egy fiatal férfit meg is bírságoltak, mert nem működött együtt a rendfenntartókkal.

A kedd esti incidensről a kihallgatott hölgy a Facebook-oldalán számolt be. „A környéken nincs fényképezést tiltó tábla. A kormányőrség tagja bűzlött az alkoholtól. Ceaușescu elment, de a Szekuritátét itt hagyta örökségül” – írta Facebookon a hölgy, bejegyzéséhez pedig Johannis házáról és a kormányőrség egyik tagjáról posztolt képet mellékelt.

FRISSÍTÉS: A csendőrség szóvivője közölte, hogy belső vizsgálatot indítottak annak megállapítására, mennyire volt jogszerű a két személy bekísérése a rendőrségre.

Az államfő nagyszebeni lakásának őrzését még tavaly tavasszal szigorították meg, miután egy hajnalon, öt óra tájban egy ismeretlen személy kitartóan csengetett a ház kaputelefonján. Az államfő felesége nagyon megijedt, azonnal felhívta a férjét, aki riasztotta a kormányőrséget. Az SPP akkor őrbódét helyezett a házzal szemben, az út túloldalára, amelyből folyamatosan szemmel tartják a környéket.

Kapcsolódók

Kimaradt?