Tüntettek a patarétiek Kolozsváron: emberhez méltó lakhatást követelnek

Több tucat pataréti - köztük sok gyermek - vonult kedden az utcára, és állta el az utat a szeméttelep fele tartó szemetesautók előtt. A Kolozsvár belvárosából kiköltöztetett patarétiek azért elégedetlenek, mert a kolozsvári polgármesteri hivatal olyan lakásokba kényszerítette őket, amelyek túl közel fekszenek a szeméthegyhez. 

A Coastei utcából kiköltöztetettek képviselője. Linda Greta elmondta, azért tüntetnek, mert a városháza a sok tüntetést, kérés ellenére még mindig nem oldotta meg a helyzetüket: nem biztosít lehetőséget arra, hogy hozzáférjenek más lakhatáshoz a városban, nem biztosít megfelelő tömegközlekedést Patarét és a város között, továbbá a megígért munkahelyek sem valósultak meg. Évekkel ezelőtt kellett volna megépülnie Kolozs mellett annak az integrált hulladékfeldolgozó központnak, amely munkahelyet biztosított volna sok pataréti számára. Hogy a központ miért nem épült meg, itt olvashatja. 

Linda Greta a tünetésen elmondta, Pataréten a városháza biztosította lakások mindössze 150 méterre felkszenek a szemétteleptől, emiatt rossz a levegő és nagy a fertőzésveszély. 

2010 decemberében Kolozsváron a Coastei utcából a reggeli fagyban 76 családot a pataréti szeméttelep mellé költöztetett a városháza. A városháza azzal az indokkal költöztette el a családokat, hogy házaikat illegálisan építették fel az utcában, ugyanakkor önként vállalták, hogy elköltöznek. Beszámolók szerint nem minden család lakott törvénytelenül a Coastei utcában, néhányuk bérleti szerződésben állt a polgármesteri hivatallal. 
„Tavaly négy évre meg is hosszabbították a szerződéseinket, így adták a tudtunkra, hogy itt kell maradnunk. A rossz lakhatási körülmények mellett még a bűzt és a szennyezést is el kell viselnünk” – mondta Linda Greta a ziardecluj.ro-nak. „Romák vagyunk, nem trágyák, nekünk is ugyanolyan jogaink vannak, mint más nemzetiségeknek. Követeljük, hogy zárják be a telepet, hallgassák meg kéréseinket” – folytatta Greta.

A szeméttelepet üzemeltető cég igazgatója, Ion Pantelimon szerint mindenkinek joga van tüntetni, és mivel az ő hatásköre csak a telepen belül kezdődik, az emberek meg köztéren állnak, nem tehet semmit. A köztisztasági vállalat emberei is hasonlóan vélekedtek, és megvárták, amíg véget ért a tüntetés.

A spontán tiltakozást a patarétiek azt követően hagyták abba, hogy a városháza jelezte, tudomásul vette a kéréseiket. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?