Háromhavi előrejelzés: sok hóval búcsúzik majd a tél Erdélyben

A sokévi átlagnál nem lesz hidegebb, ám bőséges csapadékhullásra lehet számítani áprilisig Romániában – idézte pénteken a Mediafax az országos meteorológiai szolgálat háromhavi előrejelzését.

E szerint februárban a hőmérsékleti értékek megközelítik a sokéves átlagot, a déli és keleti régiókban ennél valamivel melegebb lesz. Erdélyben az átlaghőmérséklet –5 és 0 fok között alakul majd. Az erdélyi megyékben, Bánságban és Olténiában ugyanakkor bőséges havazásra is számítani lehet, a csapadékmennyiség az 57 litert is elérheti négyzetméterenként.

Márciusban a sokévi átlagnál melegebb lesz a déli, keleti és helyenként a nyugati országrészeken. Moldovában és Erdélyben lesz a leghűvösebb. Utóbbi régióban 0 és 5 fok között alakul majd a hőmérséklet. Az ország nagy részében ugyanakkor a márciusban megszokottnál nagyobb mennyiségű csapadékhullás várható, a legtöbb havasesőre és esőre Máramarosban és Olténiában lehet számítani.

Áprilisban a hőmérsékleti értékek a sokévi átlagnak megfelelően alakulnak. Az átlaghőmérséklet országosan 9,3 fok lesz, Erdélyben 6 és 11 fok közötti átlagok várhatók. A déli és részben a keleti országrész kivételével a szokásosnál több esőre lehet számítani, Bánságban és Erdélyben a csapadékmennyiség a 78 litert is elérheti négyzetméterenként.

Kapcsolódók

Kimaradt?