A kultúrpalota tulajdonjogát kéri a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

A Sepsiszentgyörgy központjában lévő, bezárt Szakszervezetek Művelődési Házának tulajdonjogát kéri a Cioloș kormánytól a városi önkormányzat. Antal Árpád polgármester csütörtöki sajtótájékoztatón rámutatott, hogy szeretnék a kulturális körforgásba becsatolni az évek óta bezárt és napról napra romló állapotú épületet, hiszen jelenleg nincs elég rendezvényterem a városban.

A sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Háza több éve zárta be kapuit, azt követően, hogy az önkormányzat zárolta a számlákat az ingatlanadó tartozás miatt, amely mára több mint egymillió lejre rúg. Antal Árpád rámutatott, hogy az ország több települése is hasonló problémával küzd, legalább 30 szakszervezeti művelődési ház van a sepsiszentgyörgyihez hasonló helyzetben, amit a kormány kellene megoldjon olyan módon, hogy határozattal utalja a helyi önkormányzatok tulajdonába az épületeket.

A városközpontokba épített kultúrpaloták állaga romlik, az önkormányzatoknak nincs lehetősége azokat javítani és működtetni, mivel a volt kommunista szakszervezetek tulajdonában vannak, és azok jogutódlása nem tisztázott. Sepsiszentgyörgy esetében részben szerencsésnek mondható a helyzet, hiszen a telekkönyvi tulajdonos az állam, így a kormány rendelkezhet a tulajdonjog fölött.

Kimaradt?