A háromszéki prefektus legyőzte a szentgyörgyi sárkányt?

Sepsiszentgyörgyön a prefektúra, a védelmi minisztérium, a titkosszolgálatok és a törvényszék dönt a városkép alakításáról. A Kovászna megyei törvényszék alapfokon a prefektúrának adott igazat, és megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi önkormányzat főtérre vonatkozó területrendezési tervét (PUZ), amelyben egy földre esett sárkányt formázó térplasztikát terveztek a kormányhivatal és megyei tanács épülete elé.

Mint arról beszámoltunk, Sebastian Cucu prefektus tavaly arra hivatkozva támadta meg a sárkánydomb megépítését lehetővé tevő területrendezési tervet, hogy annak elfogadása előtt az önkormányzat nem szerezte meg a védelmi minisztérium és a titkosszolgálatok beleegyezését. A Kovászna megyei törvényszék oldalán nyilvánosságra hozott döntés nem végleges, az önkormányzat fellebbezhet ellene.

Antal Árpád polgármester tavaly levélben kérte a védelmi minisztériumot és a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI), pontosítsák, hogy ők miként értelmezik a törvényt. Mindkét intézmény a 30 napos határidő után válaszolt. A titkosszolgálat azt írta, hogy nem foglal állást, mivel az ügyben már elindult a bírósági eljárás.

A védelmi minisztérium nem hagyta jóvá a területrendezési tervet, mert Románia és Oroszország között létezik egy megállapodás miszerint megvédik egymás műemlékeit. Antal Árpád polgármester korábban a sajtónak azt nyilatkozta: a sárkánydomb terve nem érinti az Erzsébet parkban lévő szovjet emlékművet, ezért akár új területrendezési tervet is készíthetnek, amelyben ezt pontosítják.

A sepsiszentgyörgyi polgármester ugyanakkor rámutatott, hogy korábban legalább tíz városközpontra vonatkozó területrendezési tervet fogadott el az önkormányzat és egyik esetben sem volt probléma a védelmi minisztérium és a titkosszolgálat láttamozása. Értesülésünk szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megvárja a bíróság indoklását és annak függvényében dönt arról, hogy felebbez vagy pedig egy új területrendezési tervet fogad el.  

Mint ismert a tervek szerint az új főtér felső részére egy földre zuhant sárkányt formázó, 5 méter magas, 13 méter széles és 33 méter hosszú füvesített térplasztikát terveztek. A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma azonban ellenzi a sárkánydomb kivitelezését arra hivatkozva, hogy az egy bizonyos szögből takarná a Mihai Viteazul szoborcsoportot.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?