Bűnvádi eljárás indult a kommunista időszak egyik volt minisztere ellen

Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával bűnvádi eljárást kezdeményezett kedden a legfőbb ügyészség George Homoștean volt belügyminiszter ellen, akit a gyanú szerint felelősség terhel egy politikai fogoly, Gheorghe Ursu kínvallatások nyomán 1985-ben bekövetkezett haláláért.

A vádhatóság a miniszteri felelősség törvénye értelmében Klaus Johannis államfő hozzájárulását kérte ahhoz, hogy bűnvádi eljárás alá vonja Homoșteant, aki 1978 és 1987 között vezette a belügyminisztériumot.

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Gheorghe Ursut 1984-ben munkatársai feljelentése nyomán tartóztatták le, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Ursut azzal is vádolták, hogy Romániát lejárató kommentárokat juttatott el a kommunista diktatúrát bíráló, az Egyesült Államok által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

1985 novemberében bekövetkezett erőszakos haláláért eredetileg csak Ursu egy volt cellatársát vonták felelősségre - aki a börtönőrök utasítására rendszeresen verte őt -, valamint a rendőrségi fogda akkori vezetőjét. Azt a vizsgálatot, amely a vallatást vezető Securitate-tisztek  esetleges bűnösségére próbált fényt deríteni, vádemelés nélkül lezárták.

A legfőbb ügyész azt követően rendelte el a korábban vádemelés nélkül lezárt dosszié újbóli kivizsgálását, hogy az egykori politikai fogoly fia, Andrei Ursu 2014-ben 17 napig tartó éhségsztrájkkal követelte az apját halálra kínzó egykori tisztek és politikai vezetők felelősségre vonását.
 

Kapcsolódók

Kimaradt?