banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kétfordulós polgármester-választást követelnek a liberálisok

Dacian Cioloş miniszterelnök sürgősségi rendelettel módosítsa a választási törvényt úgy, hogy a polgármestereket ne egy, hanem két fordulóban válasszák meg – kéri a Nemzeti Liberális Párt (PNL).

A PNL társelnöke, Alina Gorghiu hétfőn elmondta, hogy szerinte a kormánynak figyelembe kellene vennie a civil társadalom akaratát. „A Szociáldemokrata Párt nyomás gyakorol majd a kormányra, hogy ne módosítsák rendelettel a választási törvényt, de szerintem Dacian Cioloş ellen tud állni majd állni ennek a nyomásnak” – fogalmazott a politikus.

Gorghiu emlékeztetett arra, hogy a PNL még tavaly ősszel törvénymódosító javaslatot nyújtott be a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről, ám ezt a szociáldemokraták leszavazták. A jelenlegi törvény szerinti, egyfordulós rendszert a 2012-es helyhatósági választásokon vezették be Romániában. Akkor ezt a módosítást a liberálisok megszavazták – emlékeztet a Mediafax.

Mint ismert, egy korábbi alkotmánybírósági határozat tiltja a választási törvények módosítását a választások előtti évben. Az idei önkormányzati választásokat várhatóan május végén, június elején tartják.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?