Luxushotel lesz a montenegrói koncentrációs tábor helyén

A montenegrói kormány most zöld utat adott annak a tervnek, amelynek alapján luxushotellé alakítják a Mamula erődöt. A szigeten lesz éjszakai bár, pezsgőfürdő és éttermek is, a vendégek feszített víztükrű medencében úszkálhatnak majd a pálmafák között. Lesz egy jachtkikötő is azoknak, akik hajóval érkeznek.

A terv ellen élesen tiltakoztak azoknak a hozzátartozói, akiket Mussolini idején a szigeten megkínoztak - írja az Origo. Arra kérték a kormányt, hogy vizsgálja felül álláspontját, dea döntésnél végül nem vették figyelembe a véleményüket. A montenegrói kormány 2013 decemberében hirdetett tendert az erőd átalakítására és a terület 49 évre történő bérbeadására, amelyet végül a svájci Orascom Development Holding AG nyert. A 15 millió eurós beruházás a tervek szerint 200 munkahelyet teremt majd. A tervezésben segítő Salt&Water szerint a Mamula az egyik legjobban megőrzött osztrák-magyar erőd az Adrián. A stúdió szerint az egyedülálló épület képének megőrzésére minimalizálni akarják a külső beavatkozást – írja a Daily Mail.

A Mamula erőd egy kis, kör alakú szigeten található Montenegróban, a Kotori-öböl bejáratánál. 1853-ban építette az osztrák-magyar hadsereg, hogy megvédje az öböl bejáratát. 1942-től az olasz Benito Mussolini olasz fasiszta csapatai koncentrációs táborrá alakították, éstöbb mint 2 ezer ember tartottak itt,akik közül sokan belehaltak a kínzásokba és az éhségbe.

Kimaradt?