banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Románia visszaadja Szerbiának a szombaton elfogott hatvan határsértőt

Románia átadja Szerbiának azt a hatvan férfit, aki szombat hajnalban a Temes megyei Kiskomlós térségében lépte át illegálisan a két ország közötti határt - közölte vasárnap honlapján a román határrendészet.

A hatóságok vizsgálatai során kiderült, hogy a határsértők közül 41-en Pakisztánból, 12-en Marokkóból, öten Szomáliából, egy személy Iránból, egy másik pedig Szudánból származik. Mindannyian azt mondták, hogy Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át jutottak Romániába, hogy innen haladjanak tovább Nyugat-Európa felé. Mindannyian a jobb élet reményében vágtak neki az útnak.

A hatóságok valamennyiük számára bűnvádi dossziét nyitottak tiltott határátlépésért, és elkészítették azokat a dokumentumokat is, amelyekkel egy kétoldalú egyezmény alapján visszaadják a határsértőket Szerbiának. Az átadási procedúra végéig az illegális bevándorlókat egy aradi befogadóközpontban helyezték el.

A határőrök szombat hajnalban hőérzékelő kamerák segítségével vették észre a zöldhatáron gyalogosan átkelő csoportot.

Romániát eddig elkerülték a szervezett migráns csoportok, a határsértők száma nem sokkal volt magasabb, mint 2014-ben. A büntető törvénykönyv már a migrációs válság előtt bűncselekménynek minősítette és hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta az illegális határátlépést, az embercsempészetet pedig kettőtől hét évig terjedő börtönnel büntetik. A menedékkérőknek a hat elhelyezési központ valamelyikében biztosítanak szállást, amíg elbírálják menedékkérelmüket. 2014-ben az 1600 kérelmező kevesebb mint fele kapott menedéket Romániában.

Az uniós kvótarendszer alapján Romániának tavaly novemberben kellett volna átvennie Olaszországtól az első háromszáz menedékkérőt, de ez nem történt meg, mert nem voltak jelentkezők.

Kapcsolódók

Kimaradt?