Precedens értékű ítélet született a közpénzekkel zsaroló önkormányzati vezetők ügyében

Befolyással való üzérkedésért marasztalta el pénteken a Krassó-Szörény megyei törvényszék a megyei önkormányzat vezetőit, amiért a 2014-es elnökválasztáson a párt jelöltje számára "hozott" szavazatszámtól tették függővé a költségvetési források elosztását az alakulat polgármesterei között.

Sorin Frunzăverdét, a megyei tanács elnökét két év felfüggesztett, helyettesét, Ionesie Ghiorghionit pedig három év és négy hónap letöltendő büntetésre ítélték, amiért a költségvetési források megvonásával fenyegették meg azokat a liberális polgármestereket, akik nem "gyűjtenek" elegendő voksot a párt államfőjelöltje, Klaus Johannis számára. Az elsőfokú ítélet ellen tíz napon belül lehet fellebbezni.

Ugyanezért zajlik bűnvádi eljárás a Szatmár megyei önkormányzat alelnöke ellen is, aki állítólag Victor Ponta szociáldemokrata jelöltnek próbált zsarolással voksokat gyűjteni. Ez utóbbi ügyben még nem emeltek vádat, a héten viszont a korrupcióellenes ügyészség (DNA) nagyváradi kirendeltsége tanúként idézte be az ügyben Victor Ponta volt miniszterelnököt.

A pénteki ítélet precedenst teremthet a hazai igazságszolgáltatásban, és hozzájárulhat egy évtizedek óta bevett gyakorlat visszaszorulásához. Romániában a pártok és kisebbségi szervezetek politikusai hatékonyságát sokan annak alapján ítélik meg, hogy mennyi költségvetési pénzt sikerült a központosított országban az általuk képviselt közösség felé irányítaniuk. A közpénzek elköltése felett gyakorolt hatalom így közvetlenül befolyásolja az illető politikusok újraválasztásának esélyeit, és ezt valamennyi romániai párt igyekszik politikai céljaira felhasználni a községi tanácsosoktól kezdve az országos vezetőkig.

A sajtó tényként kezeli azt, hogy a polgármesterek és a politikai alapon kinevezett intézményvezetők annak függvényében kapnak támogatást projektjeikre pártjuk magasabb rangú vezetőitől, hogy hány szavazatot "hoznak" közösségükből a párt számára, de először történt meg, hogy a bíróság ezt korrupciónak minősítette, és börtönbüntetéssel sújtotta.

Kapcsolódók

Kimaradt?