Börtönnel büntetik a petárdák forgalmazását

Börtönbüntetés jár a petárda, tűzijáték és rakéták forgalmazásáért, birtoklásáért és használatáért –figyelmeztet a Kovászna megyei rendőrség szakembere. Kisgyörgy Tamás, a rendőrség lőfegyverekkel és robbanó anyagokkal foglalkozó osztályának tisztje szerint még szilveszterkor is tilos a petárdák és tűzijátékok használata.

Bár évek óta figyelmeztetik a lakosságot a petárdák, rakéták forgalmazásának, birtoklásának és használatának rendelkezéseire, mégis minden évben szép számmal akadnak olyanok, akik megszegik a törvényt. A jogszabály szerint a 2-es, 3-as és 4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök, így a pukkanó, szikrát szóró játékok gyártása, áruba bocsátása, használata, illetve birtoklása is három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.petarde-confiscate

Használhatóak viszont az 1-es kategóriába sorolható pirotechnikai eszközök, vagyis a csillagszórók, minifáklyák, tűzgyűrűk, tortagyertyák, recsegők. A háromszéki rendőrök ebben az időszakban fokozottan figyelik a petárdaárusokat és igyekeznek megfékezni a szabálytalan petárdázást.

Vasárnap este az előpataki rendőrök azonosítottak egy férfit, aki 8-12 éves gyerekeknek árusított petárdákat. A 21 éves férfi ellen bűnvádi eljárást indítottak, és elkobozták a nála lévő robbanó anyagokat.

Kimaradt?