A romániai családok fele kétszobás lakásban él

A romániai családok 40 százaléka három fős, a családok egyharmadát négy személy alkotja, 20 százalék pedig öt- vagy hattagú, és közel 50 százalékuk egy- vagy kétszobás lakásban él.

Az IRSOP által a Román Kereskedelmi Bank (BCR) számára készített felmérés szerint a 7,47 millió romániai háztartás közül 57 százalékot városon, kétszobás lakásban tartanak fent.

Legtöbb kétszobás lakásban éli mindennapjait a háromfős családok 40 százaléka, a négyfős családok 32 százaléka és az öt-, illetve hatfős családok 20 százaléka. A háztartások egyharmadában (városon és falun egyaránt) nincs illemhely és fürdőhelyiség.

A lakások csupán 15 százaléka épült a 2000 után, 2000-2002-ben 197 541 lakás épült az országban, jelenleg pedig csak városi környezetben körülbelül egy millió új lakásra lenne igény.

Az IRSOP jelentése arra is rámutatott, hogy a túlzsúfolt kis terekben történő életvitel negatívan hat az intellektuális teljesítményekre, az ilyen körülmények között élők szociálisan is visszahúzódóbbak, kapcsolataikban is intoleránsabbak. A nagycsaládban, de kis lakásban felnőtt emberek úgy érzik, hogy nincsen semmilyen kontroljuk saját életük felett.

A túlzsúfolt lakáshoz kötődő életvitel legkárosabb hatása azonban, hogy az ilyen körülmények között élők beletörődnek az élethelyzetükbe, és hozzászoknak a gondolathoz, hogy nem tudnak változtatni kényelmetlen életkörülményeiken.              

Kimaradt?