Háromhavi előrejelzés: ilyen lesz az időjárás március végéig

Január és február hideg és helyenként bőségesen csapadékos, március meleg és esős lesz a meteorológusok háromhavi előrejelzése szerint.

Az országos meteorológiai szolgálat adatai szerint az év első hónapjában a hőmérsékleti értékek a sokéves átlagnak megfelelően alakulnak majd, bár lesznek kivételek is. Januárban az ország középső, északi és nyugati régióiban az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékek lesznek, míg az ország többi régióiban az átlaghoz képest melegebb idő várható.

Erdélyben -7 és -1 fok közötti, Moldovában -6 és -1, Olténiában -3 és 0 Celsius fok között ingadozik majd a levegő hőmérséklete. A januári sokéves átlaghőmérséklet – az 1981-2010-es időszakot véve alapul – -2,1 Celsius fok, míg a lehullott átlagos csapadékmennyiség 33,6 l/nm. Bőségesebb csapadékra Máramarosban (74 l/nm), Olténiában (57 l/nm), valamint Bánság és Körösök-vidékén (54 l/nm) kell számítani.  

Februárban az ország dél-keleti, déli részén és helyenként keleten és nyugaton a levegő hőmérséklete meghaladhatja a sokéves átlagot. A leghidegebb Erdélyben és Moldovában lesz, -5 és 0 Celsius fok közötti hőmérsékletekkel, a legmelegebb a Bánságban és Dobrudzsában, ahol 0 és 2 fok közötti értékeket jósolnak a szakemberek. Az ország keleti, dél-keleti részén és helyenként délen a sokéves átlagnak megfelelő mennyiségű csapadékra kell számítani, az ország többi részén azonban bőséges csapadékhullást jeleznek elő az év második hónapjában.

Márciusban a levegő hőmérséklete délen, dél-keleten és helyenként nyugaton a sokéves átlaghoz (3,5 fok) képest magasabb értékeket mutat majd. Az év harmadik hónapjában Erdélyben 0 és 5 fok közötti hőmérsékleti értékekre kell számítani, Moldovában kicsit hidegebb lesz, -1 és 5 fok közötti értékekkel, a Körösök vidékén és Dobrudzsában azonban melegebb, 4 és 7 fok közötti értékekkel. A 38,3 l/nm-es sokéves átlaghoz képest bőségesebb csapadékhullást jósolnak a meteorológusok, 53-60 l/nm csapadék hullhat a Bánságban, Máramaros vidékén, Erdélyben, Olténiában és a Körösök vidékén is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?