A szavazó diákoknak szabadnapot ígér a kormány

Szabadnapot adna az egyetemistáknak december 10-ére, hétfőre Victor Ponta miniszterelnök, hogy a diákok hazamehessenek szavazni. A kérést szombat reggel intézte a kormányfőhöz egy diák a Nyitott Kapuk Napja alkalmából tett látogatáson a kormány székházában. A kérés elhangzása után Ecaterina Andronescu tanügyminiszter is kedvező választ adott.

Ponta leszögezte, azokról a diákokról lenne szó, akiknek más városban van az állandó lekhelyük, mint ahol tanulmányaikat végzik. "Fontos, hogy elmenjenek szavazni, nem mondom meg, hogy kire, de szavazzanak" – nyilatkozta Ponta a diákokról.

vonathaza

Ugyanaz a fiatalember arra is kérte a miniszterelnököt, tegye lehetővé, hogy a szavazásra hazautazók ingyen vonatozhassanak a kérdéses napokon. Erre a kérdésre Ponta annyit felelt: "megpróbáljuk".

Ugyanezt kérte egyébként a Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR ) is a tanügyminisztériumtól, az állandó lakhelyüktől eltérő településen tanuló diákok ugyanis nem szavazhatnak az egyetem városában, még akkor sem, ha van bejelentett ideiglenes lakcímük ("flotant").

Az ANOSR azt kéri, hogy december 7-e és 10-e között ingyenesen utazhassanak az állami vasúttársaság szerelvényein azok, akik szavazni mennek haza.

Kimaradt?