Meghalt a Star Trek atyja

Nyolcvanhat évesen rákbetegségben elhunyt George Clayton Johnson amerikai sci-fi író és forgatókönyvíró, egyebek közt a legelső Star Trek-epizód írója és a Logan futása című kultikus tudományos-fantasztikus regény társszerzője. Amerikai filmes honlapok szerint pénteken Los Angelesben halt meg.

Az iskoláit és az egyetemet abbahagyó Johnson már fiatalon történeteket írt tévécsatornáknak. Hippiként egyik napról a másikra élt, sokat utazott, forgatókönyveit azonban aggályos pontossággal adta le, témáit majdnem mindig a misztikából és a sci-fiből merítette. Így dolgozott például az Alkonyzóna című sorozatnak, és 50 éve ő írta a legelső epizódot a Star Trek című űrsorozathoz.

Jack Golden Russell-lel együtt ő írta a forgatókönyvet A dicső tizenegy című, Frank Sinatrát, Dean Martint és Sammy Davis jr-t felvonultató, 1960-ban bemutatott nagysikerű bűnügyi komédiához, amelyet Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi címmel 41 évvel később újra feldolgoztak. William F. Nolannel együtt ő írta 1967-ben a Logan futása című sci-fit. Az 1976-ban Michael Yorkkal a főszerepben megfilmesített történet egy jövendőbeli világról, amelyben senki sem lehet idősebb 30 évesnél, világsiker lett.

George Clayton Johnson egész életében hű maradt a hippi világszemlélethez, hosszú, hófehér hajat és nyíratlan szakállt viselt, küzdött a marihuána legalizálásáért és vegetáriánusan táplálkozott. Hatvanhárom éven át, haláláig élt házasságban feleségével, Lolával, akitől két gyermeke született.

Bár a sci-fi híveinek táborán kívül nem volt különösebben ismert, rajongói nagy becsben tartották munkásságát.

Kimaradt?