A műfenyő olcsóbb, tartósabb – és ártalmasabb

Manapság egyre többen vásárolnak karácsonyra műfenyőt – növekvő népszerűsége legtöbbször kényelem, pénz és ízlés kérdése.

A műfenyők hívei elsősorban arra hivatkoznak, hogy ezek tartósabbak, mint a természetes fenyőfák, és akár többször is felhasználhatóak. Azt csak kevesen ismerik be, hogy egyebek között azért döntöttek a műfenyő mellett, mert jóval olcsóbb. Emellett a műfenyők hívei természetvédelmi szempontokra is hivatkoznak, mivel ezzel hozzájárulnak az amúgy is lepusztított erdők védelméhez.

Csakhogy környezetvédelmi szakértők szerint a műfenyő számos természetvédelmi gondot is okozhat. A műfenyők általában műanyagból és fémből készülnek A műanyagok legnagyobb része polivinilklorid (PVC), amelyet a kőolaj feldolgozása során nyernek ki, ez az anyag pedig szennyező. Az igaz viszont, hogy a műfenyők fémszerkezetének kidolgozásánál a kohászati ipar számos ágazata vesz részt – ami munkahely-teremtéssel jár –, ám az is tény, hogy a műfenyők gyártásánál jelentős mennyiségű szén-dioxid és más, veszélyes anyagok kerülnek a levegőbe.

Vagyis a műfenyő gyártása kissé megkíméli ugyan a fenyveseket, ugyanakkor jelentős környezetvédelmi károsodással jár. Ráadásul néhány évi használat után a műfenyő a legtöbb esetben szemétre kerül, ám műanyagszerkezete nem bomlik szét a természetben. A műfenyőnek csakis a fémváza hasznosítható újra, a műanyag rész pedig a természetbe visszakerülve szintén jelentős károkat okozhat.

Elégetni sem jó

Ha pedig úgy akarnak megszabadulni a műanyagtól, hogy elégetik, akkor rendkívül ártalmas gázok szabadulnak ki, közülük több igen mérgező, mint például a dioxin. Emellett a műfenyő a lakásban is veszélyes lehet, hiszen nagyon gyúlékony.

A használati utasításból az is kitűnik, hogy a műfenyő veszélyes anyagokkal szennyezett, közéjük tartozik például az ólom. Nem véletlen, hogy a kísérőcédulán ott áll a figyelmeztetés, hogy a műfenyő érintése nyomán ajánlatos kezet mosni.

Világviszonylatban egyébként a legtöbb műfenyőt Kína gyártja, a műanyagfenyő-piac nyolcvan százalékát a kínaiak fedezik le.

Környezetvédelmi szakemberek mindezt figyelembe véve azt tanácsolják, hogy ajánlatosabb karácsonykor természetes fenyőt állítani. Az évi egyszeri alkalom jóval kevesebb kárt okoz a fenyvesekben, mint a folyamatos és törvénytelen erdőirtás.

Kimaradt?