Létrejön a fogyatékossággal élő személyek jogainak tiszteletben tartását vizsgáló Tanács

A képviselőház hallgatólagos jóváhagyása után, a szenátus hétfőn megszavazta Biró Rozália RMDSZ-es szenátor azon törvénykezdeményezését, amely egy olyan független monitorizáló testület létrehozását teszi lehetővé, amely követi és ellenőrzi, hogy a fogyatékossággal élő személyek jogait tiszteletbe tartsák minden olyan intézményben, ahol ezen személyek szabadságjogai korlátozottak.

A monitorizáló Tanács az ENSZ Fogyatékossággal élő Személyek Jogairól szóló Egyezményének gyakorlatba ültetését felügyeli majd. Az egyezményt Románia 2010-ben ratifikálta, ami azt jelenti, hogy törvényeiben és a törvények alkalmazása során biztosítja a fogyatékossággal élő gyerekek, felnőttek számára a másokéval egyenlő jogokat. A Tanács ellenőrizheti az intézményekben a sérült személyek jogainak tiszteletben tartását, javaslatokat fogalmazhat meg, szankciókat szabhat ki, és súlyosabb jogsértések esetén kérheti az intézmények akkreditálásának megvonását.

„A független, csupán a parlamentnek alárendelt intézmény szükségességét 13 500 állampolgár is támogatta aláírásával. A Tanács létrehozása és működése által, amely a szak-civil szervezetekkel szoros együttműködésben valósul meg, jelentős előrelépést teszünk a sérült személyek jogainak tiszteletben tartása útján, illetve az intézményi visszaélések csökkentése terén. Ily módon Románia is eleget tesz a sérült személyek jogainak tiszteletben tartására vonatkozó egyezmény 33-as cikkelyében vállalt kötelezettségének” – hangsúlyozta Biró Rozália. 

Kimaradt?