Kereken 26 éve mozdulatlanok a kolozsvári piaccsarnok órájának mutatói

A kolozsvári piaccsarnok tetején lévő óra 1989. december 22-én, azaz kereken 26 éve megállt, és a mai napig 12 óra 7 percet mutat. Talán kevesen tudják, hogy egy magyar villanyszerelő állította meg, amikor Nicolae Ceaușescu pártfőtitkár helikopterrel elmenekült a Központi Bizottság székházáról.

Palkó Máté József akkor 31 éves volt, és villanyszerelőként dolgozott a piacsarnokban. A Vocea Transilvaniei portálnak felidézte: december 22-én délelőtt 11 órakor a diktátor még megpróbálta megnyugtatni a tömeget a Központi Bizottság erkélyéről, és 12.07-kor szállt le a helikopter az épület tetejére.

„Nagy volt a bizonytalanság, még senki sem tudta, hogy mi fog történni. A piaccsarnoktól mindenki hazament, és akkor támadt az ötletem, hogy tűzzem ki a zászlót és állítsam meg az órát. Az 12 óra7 perces időpont a diktátor elmenekülését szimbolizálja” – magyarázta Palkó Máté József.

Az óra leállítása azokban a napokban nem is tűnt fel senkinek, ma azonban – legalábbis a román portál szerint – az egy helyben álló mutatók Kolozsvár egyik szimbólumává váltak. Palkó Máté József is utcára vonult december 21-22-én, de nem kért forradalmár igazolványt.

A ma 57 éves villanyszerelő amúgy csalódott az elmúlt 26 évben. Szerinte a forradalom nem érte el a célját, a társadalom rendkívül megosztottá vált. Palkó azt szeretné, hogy az órát vegye gondozásba valamelyik forradalmár szervezet, és hivatalosan is a diktatúra ellen fellázadó kolozsváriak szimbólumává váljon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?