Jövő évtől eltűnik a klasszikus, önmásoló papírrecept

A klasszikus, önmásoló papírrecept kikerül a forgalomból 2013 január 1-én, azoknak az orvosoknak, akiknek nincs internethozzáférhetőségük, vagy egyéb ehhez kapcsolódó gondokba ütköznek, offline módon kell kiállítaniuk a vényeket – jelentette be csütörtökön Marius Filip, az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) főorvosa.filip marius

Hozzátette: jövőtől kezdve az orvosok az online rendszerben állítják majd ki a recepteket, az offline verzió pedig csak tartalék példány lesz.

A CNAS képviselője elmondta: az elektronikus rendszer előkészítéséhez 8 millió eurós támogatást kaptak az Európai Uniótól, tehát nem halaszthatják tovább ennek bevezetését, a beilleszkedési időszak január elsején lejár.

A Családorvosok Országos Társasága (SNMF) és a Háziorvosok Patronátusainak Országos Szövetsége (FNPMF) a közelmúltban tapasztalt gondokról tájékoztatta az egészségbiztosító pénztárat, hogy ezeket idejében orvosolhassák.

Sok a téves adat a rendszerben

Amikor a betegek adatait ellenőrzik az Integrált informatikai rendszerben (SIUI) az esetek 10 százalékban hibás információkra bukkannak – közölték az orvosok. Elmondásuk szerint olyan eset is előfordult, hogy a rendelőjükben lévő beteg elhunytként szerepelt az adatbázisban.

A 18 évet betöltött fiatalak gyakran úgy jelennek mint, mint akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, annak ellenére, hogy ez tanulmányaik folytatása esetén 26 éves korukig ingyenesen jár. Nem jelenik meg a rendszerben az, hogy bizonyos személyek 7000 lej alatti nyugdíjjal rendelkező kisnyugdíjasok, a fogyatékosok pedig szintén, gyakran átlagnyugdíjasként vannak iktatva.

Az újszülöttek 2-3 hónap alatt kerülnek be a nyilvántartásba, addig a szüleiknek fizetniük kell az egészségügyi ellátásért.retete-farmacie 3

A orvosok és gyógyszerészek által használt SIPE rendszerben az átlag ellenőrzési vagy iktatási idő 30-50 másodperc, viszont olyan periódusok is vannak amikor a rendszer nem működik, vagy hosszabb idő után hibaüzenetet ad ki.

Egy újabb problémát jelentenek az áram vagy internetszolgáltatás kimaradása, csatlakozási gondok, átmeneti hardver és szoftver hibák, amelyek a betegek elégedetlenségét váltják ki, a páciensek ilyenkor arra kényszerülnek, hogy megvárják a hibaigazítást.

Az orvosok javaslatai

A felmerülő gondok miatt a háziorvosok azt javasolták, hogy 2013 január 1-je után legyenek előregyártott offline űrlapok.

Továbbá szeretnék, hogy a rendszert sikerüljön oly módon optimizálni, hogyha a recept iktatása valami miatt lelassul, és túl sok időbe telik, ez ne blokkolja teljesen a számítógépeiket.

Kimaradt?